Miechunka peruwiańska i komosa ryżowa, to zaliczane do elitarnego grona super foods rośliny, zawierające wyjątkowo cenne dla naszego organizmu substancje odżywcze. Ich fantastyczny smak i właściwości zdrowotne odkryli już starożytni Inkowie, stąd też określane są mianem „złotej jagody Inków oraz „złotego ziarna Inków”. One też stały się głównymi bohaterami mojej sałatki. Do jej przygotowania wykorzystałam zarówno świeże owoce miechunki, jak i suszone Złote Owoce od firmy Bakalland. Produkt ten wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale również ma bardzo dobry, niezwykle krótki skład. Moją złocistą kompozycję wzbogaciłam jeszcze o karmelizowane orzechy włoskie, ser z niebieską pleśnią, awokado oraz roszponkę. Całość smakuje po prostu obłędnie, wszystkie składniki doskonale się uzupełniają, tworząc niezwykle harmonijną i do tego pięknie prezentującą się kompozycję. To sałatka idealna na każdą okazję!
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- 1 opakowanie Złotych Owoców (miechunka peruwiańska) BAKALLAND (60g)
- 18-20 owoców miechunki
- 100 g sera z niebieska pleśnią
- 1/2 awokado
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, sól
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 2 łyżki soku z mandarynki
- 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub postępujemy w następujący sposób. Ziarenka dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. 1/3 szklanki kaszy zalewamy 2/3 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta (nie mieszamy kaszy podczas gotowania). Po upływie 15 minut wyłączamy gaz i pozostawiamy (pod przykryciem) na około 15 minut.
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos. Dressing możemy również przygotować przy pomocy blendera.
- Orzechy podprażamy na suchej patelni i zalewamy 1 łyżką syropu klonowego, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Złote owoce (miechunkę peruwiańską) BAKALLAND parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Owoce miechunki obieramy z osłonek.
- Złocisty ser z niebieską pleśnią kroimy w kostkę.
- Awokado kroimy na półksiężyce, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Komosę łączymy z przygotowanym dressingiem, a następnie dodajemy roszponkę suszoną miechunkę, ser, awokado oraz orzechy włoskie i delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na półmisek, a sałatkę dekorujemy owocami miechunki.
DODATKOWE UWAGI:
- Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
- Jeśli będziecie mieli trudności z zakupem świeżych owoców miechunki, to do sałatki możecie wykorzystać mango, filetowane pomarańcze lub mandarynki, a w sezonie letnim brzoskwinie tudzież nektarynki.
7 komentarzy do "ZŁOTO INKÓW"
Weronika 3 marca 2017 (22:05)
Kolejny raz świetny pomysł a zdjęcia za każdym razem są wspaniałe, należałoby zrobić album i oglądać.
Just a SALAD 4 marca 2017 (07:58)
Bardzo dziękuję!
Wieśka 3 marca 2017 (21:47)
Kolejny wspaniały pomysł na sałatkę, potwierdzam bo zrobiłam.
Ewelina 3 marca 2017 (21:31)
Jest taka cudowna, że musiałam ją zrobić i nie żałuję. Wspaniała.
Ola 3 marca 2017 (21:29)
Zdjęcia rzeczywiście piękne, jestem zachwycona! Sałatka – świetny pomysł, już wyobrażam sobie jaka musi być pyszna.
Żona-Wrona 2 marca 2017 (14:11)
O rety jaka cudna! Musze ją dziś zrobić na kolację! Lecę po tę miechunkę z Bakallandu. A zdjęcia jak zwykle u Ciebie przepiękne.
Just a SALAD 2 marca 2017 (14:21)
Dziękuję!