Połączenie produktów, które wykorzystałam do przygotowania tejże sałatki, z pewnością nie należy do klasyki gatunku. Być może, wszystkie jej składniki spotkały się kiedyś w Waszym sklepowym koszyku, ale spodziewam się, że jeszcze nie wylądowały na jednym talerzu. A powiem Wam szczerze, że zestawienie słodkiej mandarynki, aromatycznego i lekko ostrego selera naciowego, pikantnego salami oraz chrupiącego kokosa, okazało się strzałem w dziesiątkę. To harmonijne, niebanalne danie, które szczególnie polecam tym z Was, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, ale uwielbiają eksperymentować i odkrywać nowe smaki.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 80-100 g cieniutkich plasterków salami paprykowego
- 3-4 mandarynki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1/2 szklanki płatków kokosa
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z mandarynki
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 5 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu łączymy przy pomocy blendera, mieszamy dokładnie łyżeczką lub wykorzystujemy shakerze/słoiczku.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – nie spuszczamy ich z oczu, gdyż są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Plasterki salami kroimy na pół, a następnie podsmażamy na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu (prze około 2 minuty), aż z kiełbaski wytopi się nieco tłuszczu i stanie się lekko chrupiąca.
- Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
- Rukolę łączymy z mandarynkami, selerem oraz salami. Całość przekładamy na talerze, polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami kokosa.
DODATKOWE UWAGI:
- W sałatce tej świetnie odnajdzie się również, pokrojony w kostkę, ser z niebieską pleśnią.
- Mandarynki możecie zastąpić pomarańczą.
4 komentarze do "PRZELOTNA ZNAJOMOŚĆ"
Zośka 11 marca 2017 (20:56)
Zastanawiałam się czy takie połączenie będzie dobre ale po zrobieniu okazało się, że to bardzo dobry pomysł.
Just a SALAD 11 marca 2017 (23:24)
Bardzo się cieszę!
Marysia 10 marca 2017 (22:46)
Bardzo fajna sałatka.
Just a SALAD 10 marca 2017 (23:51)
Dziękuję!