PRZELOTNA ZNAJOMOŚĆ

Połączenie produktów, które wykorzystałam do przygotowania tejże sałatki, z pewnością nie należy do klasyki gatunku. Być może, wszystkie jej składniki spotkały się kiedyś w Waszym sklepowym koszyku, ale spodziewam się, że jeszcze nie wylądowały na jednym talerzu. A powiem Wam szczerze, że zestawienie słodkiej mandarynki, aromatycznego i lekko ostrego selera naciowego, pikantnego salami oraz chrupiącego kokosa, okazało się strzałem w dziesiątkę. To harmonijne, niebanalne danie, które szczególnie polecam tym z Was, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie posiłków, ale uwielbiają eksperymentować i odkrywać nowe smaki.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z mandarynki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu łączymy przy pomocy blendera, mieszamy dokładnie łyżeczką lub wykorzystujemy shakerze/słoiczku.
  2. Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – nie spuszczamy ich z oczu, gdyż są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
  3. Plasterki salami kroimy na pół, a następnie podsmażamy na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu (prze około 2 minuty), aż z kiełbaski wytopi się nieco tłuszczu i stanie się lekko chrupiąca.
  4. Mandarynki obieramy, oczyszczamy z białych błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Łodygi selera kroimy na cienkie plasterki.
  6. Rukolę łączymy z mandarynkami, selerem oraz salami. Całość przekładamy na talerze, polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami kokosa.

DODATKOWE UWAGI:

  • W sałatce tej świetnie odnajdzie się również, pokrojony w kostkę, ser z niebieską pleśnią.
  • Mandarynki możecie zastąpić pomarańczą.
Sałatka z rukolą, salami, selerem naciowym, mandarynką i płatkami kokosa.

4 komentarze do "PRZELOTNA ZNAJOMOŚĆ"

  • comment-avatar
    Zośka 11 marca 2017 (20:56)

    Zastanawiałam się czy takie połączenie będzie dobre ale po zrobieniu okazało się, że to bardzo dobry pomysł.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 11 marca 2017 (23:24)

      Bardzo się cieszę!

  • comment-avatar
    Marysia 10 marca 2017 (22:46)

    Bardzo fajna sałatka.

    • comment-avatar
      Just a SALAD 10 marca 2017 (23:51)

      Dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny