Staropolska tradycja głosi, że „ŚLEDZIK” czyli ostatni dzień karnawału powinien upływać pod znakiem najhuczniejszych imprez. Niemniej jednak wraz z wybiciem północy zabawa musi dobiec końca, a kto nie będzie chciał jej przerwać dostanie na otrzeźwienie bardzo słonego śledzia. I tak w związku z ostatkami przygotowałam dla Was sałatkę z solonym śledziem i kolorowym pieprzem od firmy SEKO. Rybka ta doskonale komponuje się z serem grana padano, słodką żurawiną, chrupiącymi grzankami oraz pestkami słonecznika. Do tego sałata lodowa z rukolą, a całość dopełniona sosem jogurtowo-czosnkowym. Ta smakowita kompozycja nie kojarzy się raczej z wielkimi wyrzeczeniami, ale zgodnie z tradycją mamy tu słonego śledzika. No cóż, prawda jest taka, że karnawał nie może trwać na okrągło, ale przecież w ramach postu również możemy jeść smakowite sałatki!
SKŁADNIKI:
- 2 garści sałaty lodowej
- 1 garstka rukoli
- 1 opakowanie Śledzika na okrągło solonego z kolorowym pieprzem SEKO (200 g)
- 50 g sera grana padano
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/2 półbagietki korzennej
- 3 łyżki oleju, 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz kolorowy
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
3-5 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami sosu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę bułkę, a po około
1 minucie przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego. - Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Żurawinę wrzucamy na 30 sekund do wrzącej wody, następnie odcedzamy ją i suszymy.
- Śledzika wraz z pieprzem wykładamy na ręcznik papierowy (do tej sałatki nie wykorzystałam cebuli).
- Porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową łączymy z sosem oraz połową ilości żurawiny i pestek słonecznika, po czym całość układamy na półmisku. Następnie wykładamy naprzemiennie kawałki śledzika i grzanki, sałatkę posypujemy startym na tarce o małych oczkach serem i na koniec dekorujemy pozostałymi pestkami słonecznika i suszoną żurawiną.
DODATKOWE UWAGI:
- Suszoną żurawinę możecie zastąpić suszonymi morelami lub śliwkami.
- W miejsce sera grana padano możecie wykorzystać inny ulubiony żółty ser np. parmezan, cheddar lub edam.
3 komentarze do "ŚLEDZIK NA OKRĄGŁO"
Zośka 3 marca 2017 (21:45)
Znajoma poleciła mi Pani bloga, postanowiłam pooglądać, jestem pod wrażeniem, tak pięknie podanych dań to ja nie widziałam. Muszę kilka zrobić a zaczną od tej.
Kaśka 3 marca 2017 (21:36)
Zrobiłam ją dla większego grona, byli zachwyceni.
Jolka 3 marca 2017 (21:34)
Lubię śledzia w każdej postaci, więc postanowiłam ją zrobić, bardzo dobra.