Ziarenka zielonego groszku, czarne porzeczkowe kuleczki, pestki słonecznika, a ponadto wiosenna kalarepka, słodkie truskawki, słona feta i wykwintna szynka dojrzewająca. Choć na pierwszy rzut oka, takie zestawienie składników może budzić pewne wątpliwości, to zapewniam Was, że konsumpcja tej sałatki wywołuje radość, której nie da się zmierzyć żadną miarą. Na szczególną uwagę zasługuje tu fenomenalny słodko-kwaśny porzeczkowy dressing, który rewelacyjnie spaja całą kompozycję, nadając jej jeszcze ciekawszego smaku i interesującego wyglądu. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam mrożone ziarenka groszku oraz czarną porzeczkę od firmy POLTINO i w związku z tym chciałam też podzielić się z Wami moją ugruntowaną już opinią, że są to produkty znakomitej jakości, które mogę Wam szczerze zarekomendować.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki (1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz)
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 2 łyżki czarnych porzeczek mrożonych
- 5-6 truskawek
- 80 g szynki dojrzewającej
- 100 g sera feta
- 1/2 niedużej kalarepy
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 kopiasta łyżka czarnych porzeczek mrożonych
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 9 min. 8-10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czarne porzeczki rozmrażamy. 2 łyżki odkładamy do sałatki, a 1 czubatą łyżkę wrzucamy do wysokiego naczynia dodajemy olej, musztardę, ocet i syrop klonowy oraz pieprz i sól do smaku. Całość blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy olejem.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy.
- Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym, a następnie podsmażamy na niej szynkę dojrzewającą pokrojoną wcześniej w paseczki.
- Kalarepę kroimy w słupki, truskawki na ćwiartki, a fetę w kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy roszponkę, skrapiamy ją oliwą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Następnie układamy naprzemiennie kalarepkę, truskawki, szynkę oraz ser. Całość posypujemy słonecznikiem, ziarenkami groszku oraz porzeczkami, a na koniec polewamy przygotowanym sosem.
DODATKOWE UWAGI:
- Fetę możecie zastąpić kozim serem – będzie również doskonale pasował do tej sałatki.
2 komentarze do "ZIARNKO DO ZIARNKA"
Agata 23 kwietnia 2017 (19:00)
Świetny pomysł na sałatkę, bardzo mi smakowała.
Żona-Wrona 21 kwietnia 2017 (14:56)
Zjadłabym monitor gdybym nie była wegetarianką! Ale za to jestem Twoja fanką! Hehehe;) Pomysł na dressing kopiuję!