Fantastyczna, pełna substancji odżywczych sałatka, którą wyróżnia nie tylko nieprzeciętny, oryginalny smak, ale również spektakularny wygląd. Pieniek usypany z komosy, korona stworzona z liści szpinaku i roszponki, a wśród owoców obok kiwi i mango, mamy pestki słonecznika, czarne oliwki oraz kabanosy i mozzarellę. To niebanalne drzewo samo w sobie daje już mnóstwo radości, ale pełnię szczęścia uzyskacie, podając do tej sałatki niesamowicie smaczny koktajl przygotowany na bazie Soku z Brzozy OSKOŁA. Warto wiedzieć, że sok z brzozy ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, jest skarbnicą witamin i minerałów oraz stanowi doskonałą bazę do komponowania oryginalnych, pełnych zdrowia koktajli. Ja rekomenduję Wam połączenie go z mango, kiwi, szpinakiem oraz sokiem z limonki, a jeśli lubicie słodkie napoje, to nie szukajcie daleko, tylko sięgnijcie do kory brzozy i dodajcie do niego ksylitol. Przygotowanie tego leśnego duetu, jest bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu, a dodaje mnóstwo zdrowia oraz zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1/3 szklanki czarnej komosy ryżowej
- 1 garść liści szpinaku
- 1 garść roszponki
- 60 g cienkich kabanosów
- 120 g mini mozzarelli
- 1/2 mango
- 1 i 1/2 kiwi
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 8 czarnych oliwek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octy jabłkowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- kilka listków świeżej bazylii i tymianku
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 duże porcje/
25 min. 25 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
- Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy kremowy sos.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
- Kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce.
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Kabanosy kroimy na stosunkowe krótkie kawałki (około 0,5 cm).
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Komosę ryżową łączmy z 1 łyżką dressingu, następnie na płaskim dużym talerzu lub półmisku usypujemy z niej pieniek, a z liści szpinaku i roszponki tworzymy koronę. Na powstałym drzewku układamy naprzemiennie mango, kiwi, mozzarellę i kabanosy, posypujemy je oliwkami i pestkami słonecznika, a na koniec polewamy je pozostałym dressingiem.
PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:
- Z limonek wyciskamy sok.
- Do blendera kielichowego wrzucamy wszystkie składniki koktajlu, wlewamy schłodzony sok z brzozy i sok z limonki, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Gotowy napój przelewamy do szklanek, a następnie dekorujemy plasterkiem limonki.
5 komentarzy do "DRZEWKO SZCZĘŚCIA"
Kaśka 23 kwietnia 2017 (19:03)
Kolejna znakomita sałatka.
Żona-Wrona 21 kwietnia 2017 (14:52)
Drzewko bajka! Zrobię dzieciakom to padną. No i koktajl – fajna sprawa ta Oskoła, gdzie się kupuje takie napoje, chętnie wypróbuję taki koktajl
Just a SALAD 22 maja 2017 (13:29)
Żono-Wrono, Dzieciaki z pewnością będą miały dużą frajdę jedząc takie drzewko! A soki Oskoły są dość szeroko dostępne, na pewno znajdziesz je w dużych sieciach handlowych, ale też warto pytać w mniejszych sklepach osiedlowych.
Quinoa Raz! Celiak w podróży 20 kwietnia 2017 (16:06)
Zawsze coś ładnego wymyślisz, no i komosa ryżowa to miód na moje serce 😉
Just a SALAD 20 kwietnia 2017 (16:10)
🙂 Bardzo dziękuję!