DRZEWKO SZCZĘŚCIA

Fantastyczna, pełna substancji odżywczych sałatka, którą wyróżnia nie tylko nieprzeciętny, oryginalny smak, ale również spektakularny wygląd. Pieniek usypany z komosy, korona stworzona z liści szpinaku i roszponki, a wśród owoców obok kiwi i mango, mamy pestki słonecznika, czarne oliwki oraz kabanosy i mozzarellę. To niebanalne drzewo samo w sobie daje już mnóstwo radości, ale pełnię szczęścia uzyskacie, podając do tej sałatki niesamowicie smaczny koktajl przygotowany na bazie Soku z Brzozy OSKOŁA. Warto wiedzieć, że sok z brzozy ma mnóstwo dobroczynnych właściwości, jest skarbnicą witamin i minerałów oraz stanowi doskonałą bazę do komponowania oryginalnych, pełnych zdrowia koktajli. Ja rekomenduję Wam połączenie go z mango, kiwi, szpinakiem oraz sokiem z limonki, a jeśli lubicie słodkie napoje, to nie szukajcie daleko, tylko sięgnijcie do kory brzozy i dodajcie do niego ksylitol. Przygotowanie tego leśnego duetu, jest bardzo proste, nie zajmuje dużo czasu, a dodaje mnóstwo zdrowia oraz zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Serdecznie polecam!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octy jabłkowego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • kilka listków świeżej bazylii i tymianku
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA KOKTAJL:
/2 duże porcje/

  • 600 ml Soku z Brzozy OSKOŁA
  • 200 g mango
  • 200 g kiwi
  • 50 ml soku z limonki
  • 70 g liści szpinaku
  • 2 łyżeczki ksylitolu

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:

  1. Ziarna komosy przelewamy wrzątkiem (aż uzyskamy przezroczystą wodę), a następnie gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, w proporcji 1:2 (1/3 szklanki komosy na 2/3 szklanki wody) przez około 25 minut. Pod koniec gotowania solimy.
  2. Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy kremowy sos.
  3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  4. Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
  5. Kiwi obieramy i kroimy w półksiężyce.
  6. Oliwki kroimy na plasterki.
  7. Kabanosy kroimy na stosunkowe krótkie kawałki (około 0,5 cm).
  8. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  9. Komosę ryżową łączmy z 1 łyżką dressingu, następnie na płaskim dużym talerzu lub półmisku usypujemy z niej pieniek, a z liści szpinaku i roszponki tworzymy koronę. Na powstałym drzewku układamy naprzemiennie mango, kiwi, mozzarellę i kabanosy, posypujemy je oliwkami i pestkami słonecznika, a na koniec polewamy je pozostałym dressingiem.

PRZYGOTOWANIE KOKTAJLU:

  1. Z limonek wyciskamy sok.
  2. Do blendera kielichowego wrzucamy wszystkie składniki koktajlu, wlewamy schłodzony sok z brzozy i sok z limonki, a następnie miksujemy do połączenia wszystkich składników. Gotowy napój przelewamy do szklanek, a następnie dekorujemy plasterkiem limonki.
Sałatka z komosą ryżową, liśćmi szpinaku, roszponką, mango, kiwi, kabanosami, mozzarellą, oliwkami i pestkami słonecznika.
Sałatka z komosą ryżową, liśćmi szpinaku, roszponką, mango, kiwi, kabanosami, mozzarellą, oliwkami i pestkami słonecznika.
Sałatka z komosą ryżową, liśćmi szpinaku, roszponką, mango, kiwi, kabanosami, mozzarellą, oliwkami i pestkami słonecznika.

5 komentarzy do "DRZEWKO SZCZĘŚCIA"

  • comment-avatar
    Kaśka 23 kwietnia 2017 (19:03)

    Kolejna znakomita sałatka.

  • comment-avatar
    Żona-Wrona 21 kwietnia 2017 (14:52)

    Drzewko bajka! Zrobię dzieciakom to padną. No i koktajl – fajna sprawa ta Oskoła, gdzie się kupuje takie napoje, chętnie wypróbuję taki koktajl

    • comment-avatar
      Just a SALAD 22 maja 2017 (13:29)

      Żono-Wrono, Dzieciaki z pewnością będą miały dużą frajdę jedząc takie drzewko! A soki Oskoły są dość szeroko dostępne, na pewno znajdziesz je w dużych sieciach handlowych, ale też warto pytać w mniejszych sklepach osiedlowych.

  • comment-avatar
    Quinoa Raz! Celiak w podróży 20 kwietnia 2017 (16:06)

    Zawsze coś ładnego wymyślisz, no i komosa ryżowa to miód na moje serce 😉

    • comment-avatar
      Just a SALAD 20 kwietnia 2017 (16:10)

      🙂 Bardzo dziękuję!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny