Bogata w substancje odżywcze, lekka, a zarazem pożywna sałatka wiosenna, która doskonale odnajdzie się na świątecznym stole, zarówno obok tradycyjnych, jak i pośród nieco bardziej awangardowych, wielkanocnych dań. Obok wyrazistego w smaku śledzia, mamy tu rzodkiewkę, fasolkę szparagową, pestki słoneczniczka oraz aromatyczne grzanki, a całość dopełniona koperkowym sosem czosnkowym. To bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, harmonijna kompozycja, którą szczególnie polecam wielbicielom, ów smakowitej rybki.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 garść sałaty lodowej
- 1 opakowanie filetów śledziowych lekko solonych a’la Matjas w oleju 250 g (SEKO)
- 2 kromki chleba razowego (2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju)
- 1 szklanka fasolki szparagowej (żółta + zielona)
- 5-6 rzodkiewek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- kilka gałązek koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz
20 min.
8-10 min.
8-10 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem i jogurtem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Fasolkę szparagową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony. Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Śledzie wyjmujemy z oleju, osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na wąskie (około 1,5 cm) paski.
- Rzodkiewkę kroimy na plasterki.
- Na półmisek wykładamy sałatę lodową i roszponkę, polewamy je połową przygotowanego sosy, a następnie wykładamy naprzemiennie pozostałe składniki: śledzia, fasolkę, grzanki oraz rzodkiewki. Całość polewamy pozostałym sosem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Fasolkę szparagową możecie zastąpić zielonymi szparagami.
1 Komentarz do "WIOSENNY ŚLEDZIK"
Ola 14 kwietnia 2017 (21:52)
Sałatka, jaką lubię. Muszę ją zrobić, ale chyba po świętach.