Ta sałatka, to prawdziwa letnia uczta! Połączyłam tu maliny, borówki, czarne porzeczki – czyli kwintesencję lata, kukurydzę z kolby – zdecydowanie najlepiej smakującą o tej porze roku, a do tego dodałam doskonale prezentujący się w tej kompozycji makaron Lubella Świdry oraz lekko słoną szynkę dogrzewającą i ser feta typu koziego. Całość uzupełniłam czosnkowym dressingiem, wzbogaciłam rukolą i wykończyłam chrupiącymi migdałami. Wierzcie mi, że w wyniku tego letniego szaleństwa uzyskałam niesamowite danie, w którym wszystkie składniki doskonale się uzupełniają, gwarantując absolutnie niesamowite doznania smakowe! Sałatka jest bogata w witaminy i substancje odżywcze, bardzo pożywna, a dzięki słodko-kwaśnym owocom daje wrażenie dość lekkiej i orzeźwiającej. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tej sałatki nie tylko na przyjęcie w gronie przyjaciół, ale również w codziennych okolicznościach, świętując choćby sam fakt, że o tej porze roku możemy rozkoszować się takimi pysznościami!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 1 i 1/2 szklanki suchego makaronu Lubella Świdry
- 1 nieduża kolba kukurydzy (1 płaska łyżeczka cukru)
- 1 garść czarnych porzeczek
- 1 garść malin
- 1 garść borówek
- 100 g plastrów szynki dojrzewającej (np. Serrano)
- 20 g koziego sera typu feta
- 1 łyżka migdałów
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min.
15 min.
2 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 9 min).
- Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody z cukrem, bez dodatku soli (sól wpływa na twardnienie ziarenek) i gotujemy przez około 6 min. Po wystygnięciu obkrawamy ziarenka.
- Migdały drobniutko siekamy, a następnie podprażamy przez około 2 min na suchej patelni cały czas mieszając.
- Porzeczki pozbawiamy szypułek.
- Makaron łączmy z połową przygotowanego dressingu, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie z rukolą, owocami, kukurydzą, porwaną na mniejsze kawałki szynką, startym na tarce o małych oczkach serem oraz polewając w między czasie pozostałym dressingiem. Całość posypujemy posiekanymi migdałami.
DODATKOWE UWAGI:
- Kozi ser możecie zastąpić tradycyjną fetą lub wytworzoną z mleka krowiego.
Brak komentarzy do "WIELKIE ŚWIĘTOWANIE LATA"