Poniżej przedstawiam Wam 2 wyśmienite sałatki prosto z rusztu, do których przygotowania wykorzystałam rewelacyjne, aromatyczne mieszanki przypraw GALEO, dzięki którym zarówno mięso, jak ryby i grillowane warzywa są idealnie doprawione, a sałatki z ich wykorzystaniem smakują po prostu wyśmienicie! Pierwsza propozycja to wersja z łososiem i ananasem z dodatkiem przyprawy GRILL KLASYCZNY, do drugiej, z indykiem i warzywami, dodałam mieszankę GRILL OGNISTY, obie natomiast wzbogaciłam PRZYPRAWĄ do SAŁATEK. Serdecznie zapraszam do wspólnego grillowania!
KLASYCZNA RYBKA Z ANANASEM
Niebanalna, rewelacyjna w smaku sałatka z egzotyczną nutą. Mamy tu grillowanego łososia, który dzięki wykorzystaniu przyprawy GALEO Grill Klasyczny nabiera wyjątkowego smaku, a dodatek słodkiego ananasa prosto z rusztu, awokado, słodkiej papryki i chrupiących płatków kokosa sprawia, że uzyskujemy po prostu obłędne w smaku danie. Jego dopełnieniem jest roszponka skąpana w winegrecie, który dzięki Przyprawie do Sałatek GALEO nabiera wyjątkowego aromatu. I tak uzyskujemy fantastyczne, pożywne i jednocześnie pełne witamin i substancji odżywczych danie, idealne na spotkanie przy grillu w gronie przyjaciół, które szczególnie polecam wielbicielom ryb w niecodziennej odsłonie.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści roszponki
- 300 g filetu z łososia bez skóry (2 łyżeczki przyprawy GALEO Grill Klasyczny, 1 łyżka oleju rzepakowego)
- 1 czerwona papryka ramiro
- 4 plastry ananasa
- 1/2 szklanki płatków kokosa
- 1 awokado (2 łyżki soku z cytryny)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka Przyprawy do Sałatek GALEO
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
8-16 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Umytego pod zimną wodą i osuszonego łososia nacieramy olejem, sokiem z cytryny oraz przyprawą GALEO Grill Klasyczny i odstawiamy na minimum 20 min. Tak przygotowanego łososia układamy na tacce grillowej owiniętej folią aluminiową i grillujemy wraz z plastrami ananasa około 4-8 min z każdej strony.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na talarki.
- Płatki kokosa prażymy na suchej patelni – czynimy to bardzo uważnie, bo płatki kokosa są cieniutkie i bardzo łatwo je przypalić.
- Awokado kroimy na półksiężyce lub w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Roszponkę wykładamy na półmisek naprzemiennie z talarkami papryki, cząstkami ananasa oraz porwanym na mniejsze cząstki łososiem Całość polewamy dressingiem oraz posypujemy płatkami kokosa.
DODATKOWE UWAGI:
- Grilla ogrodowego możecie z powodzeniem zastąpić patelnią grillową.
OGNISTY INDYK Z WARZYWAMI
Jeśli tak jak ja uwielbiacie aromatyczne warzywa prosto z rusztu, a do tego mięso o wyrazistym, pikantnym i głębokim smaku, to serdecznie zachęcam Was do wypróbowania Przyprawy Grill Ognisty od GALEO. Wykorzystałam ją do grillowania cukinii, patisonów oraz sznycli z indyka i efekt był po prostu powalający. Po zdjęciu z rusztu dodałam do tego towarzystwa słone kapary, czarne oliwki, orzeźwiające pomidorki oraz rukolę z ziołowo-czosnkowym winegretem. Tak powstała przepyszna sałatka z grilla będąca alternatywą do kalorycznych, tłustych i niekoniecznie zdrowych potraw z rusztu.
SKŁADNIKI:
- 3 garści rukoli
- 350 g sznycli z filetu z piersi indyka (2-3 łyżeczki przyprawy GALEO Grill Ognisty, 2 łyżki oleju rzepakowego)
- 1 mała cukinia (1 łyżeczka przyprawy GALEO Grill Ognisty, 1 łyżeczka oleju rzepakowego)
- 1 mały patison (1 łyżeczka przyprawy GALEO Grill Ognisty, 1 łyżeczka oleju rzepakowego)
- 10-12 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki kaparów
- 15 czarnych oliwek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka Przyprawy do Sałatek GALEO
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
10-12 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek ścieramy na tarce, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Mięso myjemy, suszymy, a następnie nacieramy olejem oraz przyprawą GALE Grill Ognisty. Odstawiamy na minimum 20 minut. Podobnie postępujemy z pokrojoną w plastry cukinią i patisonem. Mięso układamy wraz z warzywami na owiniętej folią aluminiową tace, a następnie grillujemy przez około 5-6 min z każdej strony. Po lekkim przestygnięciu mięso kroimy w paseczki a warzywa dzielimy na połówki lub ćwiartki.
- Kapary i oliwki odsączamy z zalewy, a pomidorki przekrawamy na połówki.
- Rukolę wykładamy na półmisek naprzemiennie z grillowanymi warzywami, indykiem oraz pomidorkami i oliwkami. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy kaparami.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie grilla ogrodowego, to w tym przypadku również możecie posłużyć się patelnią grillową.
Zatem serdecznie zapraszam Was wraz z GALEO do wspólnego grillowania! Zachęcam Was do wypróbowania nie tylko przypraw Grill Klasyczny oraz Ognisty, ale także pozostałych przypraw m. in. tej do Szaszłyków, Sosu Tzatzyki oraz oczywiście do Sałatek oraz Ziół Prowansalskich. Koniecznie odwiedźcie również stronę właśnie rozpoczętego grillowego konkursu (KLIK KLIK), gdzie do wygrania jest aż 8 cennych nagród ufundowanych przez GALEO! Jeśli nie macie grilla ogrodowego, w ogóle się nie przejmujcie. Swoje konkursowe propozycje możecie przetestować również na patelni grillowej!
Brak komentarzy do "KLASYCZNA CZY OGNISTA?"