Oryginalna i bardzo pożywna sałatka, w której zaskakuje niezwykle smakowite wykorzystanie słodko-kwaśnych białych porzeczek w wytrawnym daniu. Otóż w mojej ocenie, wręcz bezbłędnie odnalazły się one w towarzystwie rukoli z dodatkiem makaronu orzo, kabanosów, zielonej fasolki szparagowej oraz chrupiących pistacji. Całość dopełniłam natomiast czosnkowym dressingiem, również z dodatkiem pistacji. To naprawdę niebanalne, ale niezwykle harmonie połączenie smaków, które serdecznie polecam na pełnowartościowy, wakacyjny obiad – u szczytu porzeczkowego sezonu, kiedy to na naszych talerzach szczególnie często gości zielony kolor.
SKŁADNIKI:
- 3 garści rukoli
- 4 kabanosy pieczone (ok. 20 cm długości)
- 1/2 szklanki suchego makaronu orzo
- 1 duża garść zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki obranych pistacji
- 3/4 szklanki białych porzeczek
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 6 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka obranych pistacji
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 21-25 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kabanosy kroimy na cienkie plasterki (około 3 mm grubości).
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 13-15 min).
- Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na połówki.
- Porzeczki myjemy, suszymy, a następnie odrywamy szypułki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, makron, fasolkę oraz porzeczki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy pistacjami.
DODATKOWE UWAGI:
- W tej sałatce świetnie sprawdzą się nieco grubsze kabanosy, ja wykorzystała te pieczone Maestro Henryk Kania i mogę Wam je szczerze zarekomendować.
Brak komentarzy do "PORZECZKI W ZIELENI"