Niesamowicie smaczna sałatka, którą gorąco polecam weganom ale także miłośnikom mięsa! Do jej przygotowania wykorzystałam bardzo intersujący produkt tj. The Vegetarian Butcher Jak Mielone, który strukturą, smakiem i teskturą przypomina mięso mielone, ale jest w 100% wegański. Połączyłam go z makaronem, roszponką, nadającą ostrości czerwona cebulą, orzeźwiającymi pomidorami i słodką brzoskwinią (poza sezonem możecie śmiało dodać mango, albo ananasa). Sałatka jest bardzo pożywna, bogata w wartości odżywcze, a przede wszystkim wyśmienita.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1/2 szklanki suchego makaronu np. penne
- 1 opakowanie Magic Mince The Vegetarian Butcher
- 1 brzoskwinia
- 2 pomidor malinowy
- 1/2 czerwonej cebuli
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka listków oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 11 min. 4-5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pomidory przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, wnętrza osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.
- Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki np. w półksiężyce, a cebulę w piórka.
- Magic Mince podsmażamy kilka minut na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, brzoskwinie, pomidory, cebulę oraz makaron połączony z połową przygotowanego dressingu. Na koniec dodajemy jeszcze ciepły Magic Mince i polewamy pozostałym sosem.
Brak komentarzy do "WEGE MAGIA"