Inspirowana jesienią sałatka, która stanowi, lekki acz pożywnym obiad i z pewnością zachwyci nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Oczywiście nie mogło tu zabraknąć dyni, którą tym razem wykorzystałam w wersji marynowanej na słodko. Fantastycznie odnalazła się z podsmażonymi pieczarkami, które wzbogaciłam fenomenalnym Chili z wędzoną papryką KNORR. Ta przyprawa już od dłuższego czasu ma stałe miejsce w mojej kuchni i bardzo często po nią sięgam, kiedy mam chęć podkręcić smak moich dań. Do sałatki dodałam również chrupiącą czerwoną paprykę oraz orzechy. Podstawę stanowi natomiast miks kasz z listkami szpinaku. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem, hojnie oblać oliwą z oliwek, a na koniec uzupełnić jeszcze odrobioną chili. Przepysznie smakuje ta moja jesień!
SKŁADNIKI:
- 100 g mixu kasz (bulgur, ryż czerwony, kasza owsiana)
- 1 garść liści szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki kostek marynowanej dyni deserowej
- 1 czerwona cebula
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki mixu orzechów (migdały, orzechy włoskie, nerkowce)
- 1 garstka świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprze
- 2 łyżeczki Chili z Wędzoną papryką KNORR
30 min. 15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Mix kasz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę chili oraz drobno posiekane zioła.
- Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
- Orzechy siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą i posypujemy pozostałym chili.
Brak komentarzy do "JESIENNE INSPIRACJE"