JESIENNE INSPIRACJE

Inspirowana jesienią sałatka, która stanowi, lekki acz pożywnym obiad i z pewnością zachwyci nie tylko miłośników kuchni roślinnej. Oczywiście nie mogło tu zabraknąć dyni, którą tym razem wykorzystałam w wersji marynowanej  na słodko. Fantastycznie odnalazła się z podsmażonymi pieczarkami, które wzbogaciłam fenomenalnym Chili z wędzoną papryką KNORR. Ta przyprawa już od dłuższego czasu ma stałe miejsce w mojej kuchni i bardzo często po nią sięgam, kiedy mam chęć podkręcić smak moich dań. Do sałatki dodałam również chrupiącą czerwoną paprykę oraz orzechy. Podstawę stanowi natomiast miks kasz z listkami szpinaku. Całość wystarczy doprawić solą i pieprzem, hojnie oblać oliwą z oliwek, a na koniec uzupełnić jeszcze odrobioną chili. Przepysznie smakuje ta moja jesień!

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 100 g mixu kasz (bulgur, ryż czerwony, kasza owsiana)
  • 1 garść liści szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki kostek marynowanej dyni deserowej
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki mixu orzechów (migdały, orzechy włoskie, nerkowce)
  • 1 garstka świeżych ziół (oregano, tymianek, bazylia)
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprze
  • 2 łyżeczki Chili z Wędzoną papryką KNORR

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mix kasz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy 1 łyżeczkę chili oraz drobno posiekane zioła.
  3. Paprykę kroimy w kostkę, a cebulę w piórka.
  4. Orzechy siekamy.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy obficie oliwą i posypujemy pozostałym chili.

Brak komentarzy do "JESIENNE INSPIRACJE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny