Bardzo efektowna, oryginalna i niesamowicie smaczna konstrukcja, która z pewnością zachwyci Waszych gości podczas karnawałowych spotkań. Fundamenty mojej chatki przygotowałam z pierniczków połączonych z olejem kokosowym. Jej wnętrze zbudowałam z pora, selera, jabłka, suszonej żurawiny i migdałów, wzmacniając całość wegańskim majonezem VEGAN MAYO Hellman’s. Na dachu mamy natomiast mąkę migdałową oraz fantazyjną dekorację z rozmarynu, mandarynki i cynamonu. Cała ta słodko-wytrawna budowla o fascynującym smaku i ciekawej architekturze będzie znakomitym poczęstunkiem dla osób, które podejmują wyzwanie vegenaury lub też po prostu unikają produktów odzwierzęcych.
SKŁADNIKI:
- 100 g pierniczków bez czekolady
- 50 g oleju kokosowego
- 1/3 szklanki selera ciętego z zalewy octowej
- 5 cm pora (biała część)
- 1/2 gruszki (sok z cytryny)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny ciętej
- 1 garstka migdałów
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki majonezu wegańskiego VEGAN MAYO SAUCE HELLMANN’S
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 mandarynka
- rozmaryn do dekoracji
- laski cynamonu do dekoracji
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pierniczki blendujemy dodajemy płynny olej kokosowy i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Uzyskaną masą wypełniamy dno 2 obręczy kulinarnych dociskamy popychaczem. Wstawiamy do lodówki na 15 minut.
- Migdały siekamy. Pora przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na półplasterki. Gruszkę obieramy kroimy w cienkie słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystko wrzucamy do szerokiej miski, dodajemy selera, żurawinę, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z majonezem.
- Do obręczy kulinarnych z piernikowym spodem wykładamy sałatkę i dociskamy. Posypujemy mąką migdałową i wyrównujemy czystym popychaczem. Całość dekorujemy cząstkami mandarynki, rozmarynem oraz cynamonem.
Brak komentarzy do "PIERNIKOWA CHATKA"