Podążając za najnowszymi trendami zapraszam na przepyszną wegańską sałatkę, która wpisuje się w inicjatywę polegającą na rezygnacji ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych w miesiącu styczniu. Ta roślinna kompozycja inspirowana jest kuchnią azjatycką. Wyróżnia ją przepyszny sos przygotowany na bazie masła orzechowego i doprawiony rewelacyjnym koncentratem curry marki Hotz, który uczynił ów sos niezwykle aromatycznym i nadał sałatce orientalnego charakteru.
A jakie rośliny tworzą samo danie? Jarmuż, ciecierzyca, mango, granat oraz nerkowce – ta kombinacja w połączeniu z cudownym dressingiem to niesamowita kulinarna wyprawa, którą polecam nie tylko ochotnikom podejmującym styczniowe wyzwanie. Sałatka jest bardzo pożywna, pełna witamin oraz wartości odżywczych i jestem przekonana, że będzie zachwycającym przeżyciem dla każdego z Was, niezależenie od aktualnie stosowanej diety.
SKŁADNIKI:
- 2 garści jarmużu (szczypta cukru)
- 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (olej)
- 1/2 szklanki ziarenek granatu
- 1 garść nerkowców
- 1 nieduże mango
- 1 garść listków kolendry
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka CURRY HOTZ
- sól
20 min. 10 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.
- Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do garnka/miski i posypujemy cukrem. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, wrzucamy na durszlak i od razu zalewamy bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni.
- Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy ciecierzycę.
- Mango kroimy w kostkę.
- Kolendrę drobno siekamy.
- W szerokiej misce mieszamy jarmuż, ciecierzycę, mango i kolendrę z przygotowanym sosem. Przekładamy na talerze i posypujemy nerkowcami oraz granatem.
Brak komentarzy do "ORIENTALNE VEGENAURY"