ORIENTALNE VEGENAURY

Podążając za najnowszymi trendami zapraszam na przepyszną wegańską sałatkę, która wpisuje się w inicjatywę polegającą na rezygnacji ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych w miesiącu styczniu. Ta roślinna kompozycja inspirowana jest kuchnią azjatycką. Wyróżnia ją przepyszny sos przygotowany na bazie masła orzechowego i doprawiony rewelacyjnym koncentratem curry marki Hotz, który uczynił ów sos niezwykle aromatycznym i nadał sałatce orientalnego charakteru.

A jakie rośliny tworzą samo danie? Jarmuż, ciecierzyca, mango, granat oraz nerkowce – ta kombinacja w połączeniu z cudownym dressingiem to niesamowita kulinarna wyprawa, którą polecam nie tylko ochotnikom podejmującym styczniowe wyzwanie. Sałatka jest bardzo pożywna, pełna witamin oraz wartości odżywczych i jestem przekonana, że będzie zachwycającym przeżyciem dla każdego z Was, niezależenie od aktualnie stosowanej diety.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 2 garści jarmużu (szczypta cukru)
  • 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (olej)
  • 1/2 szklanki ziarenek granatu
  • 1 garść nerkowców
  • 1 nieduże mango
  • 1 garść listków kolendry

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka CURRY HOTZ
  • sól

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy.
  2. Jarmuż oczyszczamy z twardych łodyg, rwiemy na mniejsze kawałki, dokładnie myjemy, a następnie wrzucamy do garnka/miski i posypujemy cukrem. Przygotowujemy dzbanek z lodowatą wodą oraz zagotowujemy wodę w czajniku. Jarmuż przelewamy wrzątkiem, wrzucamy na durszlak i od razu zalewamy bardzo zimną wodą. Tak przygotowany jarmuż suszymy ręcznikiem papierowym lub wykorzystujemy wirówkę do sałaty.
  3. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  4. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy ciecierzycę.
  5. Mango kroimy w kostkę.
  6. Kolendrę drobno siekamy.
  7. W szerokiej misce mieszamy jarmuż, ciecierzycę, mango i kolendrę z przygotowanym sosem. Przekładamy na talerze i posypujemy nerkowcami oraz granatem.

Brak komentarzy do "ORIENTALNE VEGENAURY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny