Zwiastujące lato, słodkie nektarynki i borówki figlujące z serem z niebieską pleśnią oraz kabanosami to naprawdę niezwykle interesujące połączenie. Po dodaniu roszponki z rukolą oraz aromatycznego dressingu uzyskujemy natomiast rewelacyjną sałatkę, która posypana suszonymi chabrami, nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale też cieszy oko optymistycznym wyglądem. Co więcej, to niebanalne danie jest bardzo pożywne oraz niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu (nie wymaga gotowania, smażenia, ani pieczenia). Doskonale sprawdzi się na letnie spotkania w ogrodzie, którym towarzyszą różne aktywności, ale też polecam jako przekąska na wieczorne spotkania przy planszówkach i butelce wina, w mniejszym gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 120 g cienkich kabanosów wieprzowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 szklanka borówek
- 2 nektarynki
- 2 łyżki suszonych chabrów
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Kabanosy kroimy na ukośne kawałki około 1 cm długości.
- Nektarynki kroimy na półksiężyce
- Ser kroimy w niedużą kosteczkę
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę z roszponką, kabanosy, borówki, nektarynki oraz kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy suszonymi chabrami.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam bardzo smaczne, świetnie doprawione Kabanosy Francuskie z Sokołowa.
Brak komentarzy do "HARCE W OGRODZIE"