W MGNIENIU OKA

Niesamowicie smaczna, pełna witamin i substancji odżywczych sałatka, którą przygotujecie a mgnieniu oka. Choć prosta i szybka w wykonaniu (nie wymaga gotowania, pieczenia, ani smażenia), to jednak niebanalna kompozycja smaków i soczystych kolorów, która doskonale sprawdzi się w letnie, upalne dni, kiedy mamy ochotę na orzeźwiające, lekkie dania. Połączenie słodkich truskawek i brzoskwiń oraz pomidora i lekko ostrej cebuli ze słoną fetą, było bezbłędnym ruchem. Po dodaniu rukoli, aromatycznego winegretu oraz kwiatuszków bratków uzyskałam natomiast pięknie prezentującą się sałątkę, której wygląd i smak zachwycił moich bliskich. Absolutny hit, który po prostu trzeba wypróbować, w zdecydowanie za krótkim, sezonie na polskie truskawki.

A jeśli zastawiacie się jak powstały tak równiutkie plasterki pomidora, truskawek i brzoskwini oraz maleńkie kosteczki cebuli, to spieszę z informacją, że uzyskałam je dzięki znakomitej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER. Jej wykorzystanie bardzo usprawniło również proces produkcji, ale jeżeli jeszcze nie macie takiego urządzenia, to przecież pokrojenie wszystkiego nożem też nie zajmie bardzo dużo czasu.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1 garść rukoli
  • 100 g sera feta w kostkach
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 duża brzoskwinia
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 garść bratków
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 10 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Truskawki, pomidory i brzoskwinie kroimy na plasterki równej grubości, a następnie wedle uznania dzielimy je na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę kroimy/szatkujemy na drobną kosteczkę.
  4. Kostki sera odsączamy.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a całość polewamy przygotowanym dressingiem.

DODATKOWE UWAGI:

  • Tak równiutkie plasterki pomidora, truskawek i brzoskwini oraz kosteczki cebuli uzyskałam w mgnieniu oka, dzięki znakomitej szatkownicy V-HEBEL BÖRNER.
  • Jeśli nie macie dostępu do bratków, to po prostu je pomińcie.

Brak komentarzy do "W MGNIENIU OKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny