ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA

Niebanalna  propozycja, którą możecie zrobić niespodziankę Waszym bliskim podając ją o poranku, na przykład w formie śniadania do łóżka. Mamy tu letnią, słodko wytrawną sałatkę z borówkami, nektarynkami, pomidorkami oraz pestkami dyni, a towarzyszą jej podpieczone parówki wypełnione kozim serem połączonym z suszonymi pomidorami. Ten niecodzienny, świetnie prezentujący się duet, doskonale się uzupełnia i tworzy fenomenalne danie, które z pewnością zaskoczy ukochane Wam osoby. To właśnie jest przepis na udany początek dnia!

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 6 parówek
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 1 garść roszponki
  • 18 pomidorków truskawkowych
  • 2 nektarynki
  • 1 szklanka borówek
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 3 łyżki pestek dyni

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 12 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy, suszymy ręcznikiem papierowym, a następnie drobno siekamy. Ser kozi rozgniatamy widelcem po czym łączymy z posiekanymi pomidorami. Parówki nacinamy dwukrotnie przez całą długość, w odległości około 2 milimetrów, kierując nożem w taki sposób aby wykroić trójkątny kawałek i jednocześnie nie przeciąć parówki. Tak przygotowane parówki nadziewamy przygotowanym farszem, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 12 minut.
  3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  4. Nektarynki kroimy na półplasterki, pomidorki przekrawamy na ćwiartki, a szczypiorek drobno siekamy.
  5. Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę, nektarynki, borówki, pomidorki, pestki dyni i szczypiorek. całość polewamy dressingiem i podajemy wraz z upieczonymi parówkami.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do tego dania wykorzystałam Parówki Stówki z Sokołowa

Brak komentarzy do "ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny