Nieprzeciętne zestawienie smaków, kolorów i tekstur! Kasza gryczana połączona z rukolą, pomarańczami i papryką, a do tego chrupiące pekany i salami chips oraz plasterki żółtego sera. Wszystko razem tworzy fantazyjną kompozycję, która zaskoczy Was swoim niezwykle ciekawym smakiem. Co więcej, danie to jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywne. Tą bardzo oryginalną sałatkę polecam przygotować na rodzinne spotkanie na przykład przy planszówkach lub karnawałową imprezę w większym gronie przyjaciół!
SKŁADNIKI:
- 1 duża garść rukoli
- 1 garść listków szczawiu
- 50 g białej kaszy gryczanej
- 1 opakowanie CHRUP’US Klasyczne SOKOŁÓW
- 4 sztuki (84 g) paluszków serowych (miękki ser żółty z mleka krowiego)
- 2 nieduże pomarańcze
- 1 papryka spiczasta
- 3 łyżki orzeszków pekan
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka miodu
- szczypta mielonych płatków chili
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z połową przygotowanego dressingu.
- Ser kroimy na plasterki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w paseczki.
- Pomarańcze obieramy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki, a następnie dzielimy na trójkątne kawałki.
- Orzeszki siekamy na plasterki.
- Tuż przed podaniem łączymy kaszę z rukolą, papryką, pomarańczami, orzeszkami i serem, całość polewamy pozostałym dressingiem i posypujemy połamanymi Chrup’usami.
Brak komentarzy do "GRYCZANA GIERKA"