IMPREZOWA PACZKA

Zapakowane w szynkę wieprzową: rukola, jabłka, orzechy, por i ogórki kiszone tworzą rewelacyjną sałatkę, która doskonale sprawdzi się na karnawałowych imprezach, zachwycając zarówno wielbicieli nowoczesnej kuchni, jak i tradycyjnych połączeń smakowych. Całość połączyłam serkiem śmietankowym z dodatkiem majonezu oraz płatków chili, dzięki czemu możliwe stało się podanie tego dania w bardzo ciekawej formie paczuszek, które przewiązałam kawałkami pora. Nitki z pora doskonale się tu sprowadziły, gdyż nie rwą się tak łatwo jak szczypiorek – często wykorzystywany w kuchni do tworzenia sakiewek. Polecam Wam wypróbować ten przepis, a także zachęcam do przygotowania własnych imprezowych paczuszek wykorzystując inne, ulubione połączenia składników.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 4 duże plastry szynki wieprzowej
  • 2 łyżki serka śmietankowego puszystego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 garść rukoli
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 nieduże jabłko (sok z cytryny)
  • 1 por
  • 1 garść orzechów włoskich
  • sól, płatki chili

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Serek śmietankowy mieszamy z majonezem, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy solą i mielonymi płatkami chili.
  2. Orzeszki siekamy na mniejsze kawałki.
  3. Ogórki osuszamy, a następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę.
  4. Jabłko wraz ze skórką kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Odcinamy zieloną część od pora, a następnie delikatnie nacinamy wzdłuż nożykiem zdejmując pierwszą warstwę. W ten sposób uzyskujemy prostokątny kawałek białej części, z którego wycinamy 4 podłużne paseczki. Resztę nawijamy na pozostałego pora, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na cienkie półplasterki.
  6. W misce łączymy ogórki, jabłko, pora i orzeszki. Na desce kładziemy pionowo paseczek pora, na nim układamy szynkę (dłuższym bokiem wzdłuż pora). Plasterek szynki pokrywamy przygotowanym sosem, a następnie na środku (przez całą długość krótszego boku plastra) układamy 2 łyżki połączonych w misce składników oraz garstkę rukoli. W dość ścisły rulon zwijamy wystające końcówki szynki, a na koniec obwiązujemy całość paseczkiem pora (końcówki możemy przyciąć nożyczkami). Czynność powtarzamy czterokrotnie.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki doskonale sprawdzi się Szynka Basiuni SOKOŁÓW. W opakowaniu znajdziecie 4 optymalnej wielkość plastry do wykonania tego dania.

Brak komentarzy do "IMPREZOWA PACZKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny