Efektowna, a przy tym niebanalna i wyjątkowo smaczna przekąska, którą szczególnie polecam przygotować na karnawałowe spotkanie w mniejszym gronie przyjaciół. Kojarzone ze słodkimi wypiekami ciasto ptysiowe doskonale sprawdza się również do dań wytrawnych. Przygotowana z niego jadalna miseczka, posmarowana serkiem śmietankowym i wypełniona sałatką to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego imprezowego menu. Polecam tu kompozycję, którą stworzyłam z roszponki, pleśniowych salamitek, mango, granata oraz nerkowców. Całość połączona winegretem i podana w ptysiowej formie będzie hitem na każdej imprezie!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody (125 ml)
- 60 g masła
- 2 jajka
- 250 g serka śmietankowego
- 2 duże garści roszponki
- 1,5 opakowania Salamitek Pleśniowych SOKOŁÓW
- 1 duże mango
- 1 granat
- 1/2 szklanki nerkowców
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 5 min. 22-25 min. 8 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładką, szklistą masę, która z łatwością będzie odchodzić od garnka. Po przestygnięciu dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując na wolnych obrotach, do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną lub zwykłą końcówką i wyciskamy okrągłe porcje ciasta (około 1/8 całej masy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozsmarować również łyżką. Zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż ciasto urośnie. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 22-25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu ścinamy wierzch, a wnętrze dolnej części smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu lub całość blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni po czym drobno siekamy.
- Salamitki kroimy na cienkie plasterki.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Mango obieramy i kroimy w słupki.
- Do szerokiej miski wrzucamy naprzemiennie roszponkę, salamitki, mango, granata i nerkowce, polewamy przygotowanym dressingiem, delikatnie mieszamy, a następnie napełniamy sałatką ptysiowe miseczki, które na koniec przykrywamy kapeluszem.
Brak komentarzy do "PTYSIOWA IMPREZA"