PTYSIOWA IMPREZA

Efektowna, a przy tym niebanalna i wyjątkowo smaczna przekąska, którą szczególnie polecam przygotować na karnawałowe spotkanie w mniejszym gronie przyjaciół. Kojarzone ze słodkimi wypiekami ciasto ptysiowe doskonale sprawdza się również do dań wytrawnych. Przygotowana z niego jadalna miseczka, posmarowana serkiem śmietankowym i wypełniona sałatką to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnego imprezowego menu. Polecam tu kompozycję, którą stworzyłam z  roszponki, pleśniowych salamitek, mango, granata oraz nerkowców. Całość połączona winegretem i podana w ptysiowej formie będzie hitem na każdej imprezie!

Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 duże garści roszponki
  • 1,5 opakowania Salamitek Pleśniowych SOKOŁÓW
  • 1 duże mango
  • 1 granat
  • 1/2 szklanki nerkowców

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 22-25 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 8 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę z masłem, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż uzyskamy gładką, szklistą masę, która z łatwością będzie odchodzić od garnka. Po przestygnięciu dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując na wolnych obrotach, do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną lub zwykłą końcówką i wyciskamy okrągłe porcje ciasta (około 1/8 całej masy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozsmarować również łyżką. Zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż ciasto urośnie. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez około 22-25 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu ścinamy wierzch, a wnętrze dolnej części smarujemy cienką warstwą serka śmietankowego.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu lub całość blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  3. Nerkowce prażymy na suchej patelni po czym drobno siekamy.
  4. Salamitki kroimy na cienkie plasterki.
  5. Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
  6. Mango obieramy i kroimy w słupki.
  7. Do szerokiej miski wrzucamy naprzemiennie roszponkę, salamitki, mango, granata i nerkowce, polewamy przygotowanym dressingiem, delikatnie mieszamy, a następnie napełniamy sałatką ptysiowe miseczki, które na koniec przykrywamy kapeluszem.

Brak komentarzy do "PTYSIOWA IMPREZA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny