Spektakularna sałatka, która będzie idealną przekąską na eleganckich przyjęciach karnawałowych. Do przygotowania tej finezyjnej konstrukcji wykorzystałam gruszki zapieczone z boczkiem, które utworzyły oryginalną miseczkę. Wnętrze wypełniłam natomiast listkami szpinaku, winogronami, granatami oraz serem z niebieską pleśnią i chrupiącymi orzeszkami. Całość połączona winegretem smakuje wystrzałowo! Jestem przekonana, że zachwyci ona Waszych bliskich i na stałe wejdzie do Waszego kulinarnego repertuaru!
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku
- 6 plastrów Boczku Surowego Wędzonego SOKOŁÓW
- 3 niezbyt twarde gruszki
- 60 g sera z niebieską pleśnią
- 1 garść winogron rodzynkowych
- 1/2 owocu granata
- 1 łyżka prażonych orzechów laskowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2-3 łyżki oliwi z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min.
15-20 min.
3 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem.
- Ser kroimy w kostkę.
- Gruszki przekrawamy (ścinając wierzch z ogonkiem na wysokości około 2/3), a następnie z dolnej części (przy pomocy wykrawacza lub zwykłej łyżki) wydrążamy gniazda nasienne wraz z większą częścią miąższu. Każdy spód owijamy dwoma plasterkami boczku i ustawiamy wraz z kapeluszami w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia lub posmarowanym tłuszczem. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez około 15-20 minut, aż boczek zacznie się rumienić, a gruszki zmiękną. Jeśli gruszki były bardzo soczyste to po lekkim przestygnięciu usuwamy ręcznikiem papierowym sok, który może się zgromadzić wewnątrz owoców.
- Z owocu granatu wyłuskujemy ziarenka.
- Winogrona przekrawamy na połówki.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki.
- W misce łączymy szpinak, winogrona, granaty i połowę posiekanych orzechów z przygotowanym dressingiem. Tak przygotowaną sałatką napełniamy miseczki z gruszki, ustawiamy na talerzyku posypujemy pozostałymi orzechami i podajemy wraz z pieczonym kapeluszem.
Brak komentarzy do "WYSTRZAŁOWE GRUSZKI"