WĘGIERSKA ZABAWA

Smakowita, imprezowa sałatka inspirowana węgierskim gulaszem. Mamy tutaj oczywiście paprykę – zarówno świeżą, jak i ostrą, sproszkowaną, którą doprawiłam dressing. Ja zazwyczaj przygotowuję leczo właśnie z papryką cukinią oraz mięsem i podaję go z pieczywem. Stąd w mojej sałatce wystąpiły chrupiące grzanki pszenne oraz kabanosy. I tu sięgnęłam po aromatyczne Kabanosy Węgierskie z Sokołowa, których pikantny smak doskonale uzupełnił moje danie. Całość podana z roszponką, smakuje doskonale, a przy tym sałatka jest pożywna, prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się na hucznej zabawie sylwestrowej, tudzież karnawałowych spotkaniach w mniejszym gronie przyjaciół.

Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 duże garści roszponki
  • 1 opakowanie Kabanosów Węgierskich GOLD Sokołów
  • 350-400 g pieczarek (1 łyżka masła klarowanego, sól, 1 łyżka przyprawy do leczo)
  • 1 cukinia (1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 garści grzanek ziołowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10-12 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu lub całość blendujemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Cukinię obieramy obieraczką do julienne, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym przez około 3 min. aż lekko się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy solą o świeżo mielonym pieprzem.
  3. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną 1 łyżką masła wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę do leczo.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy w paseczki.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, makaron z cukinii, pieczarki oraz paprykę. Tuż prze podaniem całość polewamy przygotowanym dresingiem oraz posypujemy grzankami.

Brak komentarzy do "WĘGIERSKA ZABAWA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny