Bogata w białko i węglowodany sałatka, która pozwoli skutecznie uzupełnić straty energii po treningu. To bardzo ciekawe połączenie niezwykle wartościowych składników, które z pewnością znajdują się w menu, każdego sportowca. Mamy tu komosę ryżową, suszoną wołowinę, banany, paprykę, orzechy brazylijskie oraz szpinak. Do dressingu dodałam natomiast zyskujący ostatnio na popularności superfood – tj. sproszkowany korzeń macy. Całość obok tego, że jest prawdziwą energetyczną bombą, smakuje rewelacyjnie! Polecam ją nie tylko aktywnym fizycznie, ale również wszystkim tym z Was, którzy nie zawsze mają możliwość spożywania kilku posiłków dziennie. Taki dopakowany wartościami odżywczymi i składnikami mineralnymi lunchbox pozwoli przetrwać w znakomitym nastroju dużą część dnia!
SKŁADNIKI:
- 1 garść liści szpinaku
- 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
- 2 nieduże banany (sok z cytryny)
- 1 opakowanie BEEF JERKY
- 1 papryka spiczasta
- 5 orzechów brazylijskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia macy
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 15 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
- Komosę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Orzechy siekamy, po czym prażymy na suchej patelni.
- Beef Jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na średniej wielkości wiórki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paseczki.
- Banany obieramy, kroimy na plasterki, a następnie skrapiamy obficie sokiem z cytryny.
- Liście szpinaku tniemy na mniejsze kawałki.
- Do szerokiej miski wrzucamy wszystkie składniki sałatki (pozostawiając połowę zmielonego Beef Jerky). Całość łączymy z dressingiem, przekładamy do lunchboxów, a na koniec posypujemy pozostałą wołowiną.
Brak komentarzy do "DOPAKOWANY LUNCHBOX"