Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym niebanalna sałatka, która doskonale sprawdzi się podczas wieczorów spędzanych wspólnie ze znajomymi na przykład przy grach planszowych, tudzież sportowych widowiskach. Roszponka skąpana w miodowo-czosnkowym winegrecie, słodkie brzoskwinie połączone z lekko kwaśnym agrestem, delikatną w smaku mozzarellą oraz pikantnymi chipsami z salami to niezwykle interesująca kompozycja, którą naprawdę warto przygotować. Wykorzystane przeze mnie CHRUP’USy to nowość w ofercie Sokołowa, zachęcam Was do jej wypróbowania zarówno jako składnik sałatek, jak i samodzielna przekąska.
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 1 opakowanie CHRUP’US CHILLI Sokołów
- 125 g mini mozzarelli
- 1 szklanka zielonego agrestu
- 2 brzoskwinie (olej rzepakowy)
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2-4 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Agrest przekrawamy wzdłuż na pół.
- Brzoskwinie przekrawamy na pół, usuwamy pestki, a następnie kroimy w półksiężyce, które układamy na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju. Brzoskwinie grillujemy po około 1-2 minuty z każdej strony.
- Kulki mini mozzarelli odsączamy, suszymy dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie przekrawamy na pół (zwykłym bądź karbowanym nożem).
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, grillowane brzoskwinie, agrest i mozzarellę Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy połamanymi na mniejsze kawałki chipsami z salami.
Brak komentarzy do "CHRUPIĄCA ROZGRYWKA"