Lekka, orzeźwiająca, pełna kolorów i smaków lata… taka właśnie powinna być sałatka towarzysząca grillowym daniom. Arbuz połączony z borówkami, pomidorami, słoną fetą i miętą to przepyszna, a przy tym prosta i szybka w przygotowaniu kompozycja, która rewelacyjnie odnajdzie się na przyjęciu w ogrodzie. Będzie znakomitym dodatkiem do grillowanego steka wołowego tworząc tym samym eleganckie, niebanalne danie, które z pewnością docenią nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 garść mixu sałat
- 3 żółte pomidory
- 1 plaster arbuza (około 30 kostek)
- 80 g sera feta
- 2/3 szklanki borówek
- 1 garść listków mięty
- oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- 2 steki z Rostbefu Uczta Qulinarna Sokołów (ok. 300 g)
- olej do grillowania, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na plasterki.
- Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
- Ser feta kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy sałatę, na niej układamy pomidory, a następie kostki arbuza i fety oraz borówki. Całość polewamy oliwą doprawiamy solą, kolorowym pieprzem i posypujemy listkami mięty.
- Mięso wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed grillowaniem. Chwilę przed wrzuceniem steka na ruszt nacieramy go olejem i posypujemy pieprzem oraz solą. Mięso wrzucamy na gorący ruszt i grillujemy z obydwu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowego steka zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło. Podajemy z sałatką.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowywania steków polecam wykorzystać aplikację Stek Timer Sokołów (więcej informacji) – mięso wychodzi idealnie wysmażone!
Brak komentarzy do "FETA PRZY GRILLU"