Przepyszna, słodko-wytrawna kompozycja, do której przygotowania wykorzystałam nowość – świderki z białej fasoli. Ów makaron, ma dość specyficzny smak i sami musicie się przekonać czy trafia w Wasze gusta. W każdym razie zapewniam Was, że choć sam w sobie nie ujął mnie swoim smakiem (w przeciwieństwie do mojego 15 miesięcznego synka, który uwielbia go w czystej postaci), to w tejże sałatce odnalazł się znakomicie. Połączony z truskawkami, brzoskwinią, camembertem oraz roszponką skąpaną w winegrecie z dodatkiem czosnku oraz słodkimi, chrupiącymi sezamkami i gęstym sosem balsamicznym utworzył naprawdę przepyszne danie. Wszystkie składniki doskonale się tu uzupełniły tworząc wyjątkowo harmonijną kompozycję, która nie tylko świetnie smakuje, ale również jest pełna witamin i substancji odżywczych, a także oryginalna, pożywna i fajnie się prezentuje. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 1 szklanka suchego makaronu z białej fasoli
- 1 brzoskwinia
- 8-10 truskawek
- 100 g sera camembert
- 3 sezamki
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
6-8 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Makaron gotujemy (al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
- Brzoskwinię kroimy na półksiężyce.
- Dobrze schłodzony ser kroimy w niedużą kosteczkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, makaron, truskawki oraz cząstki brzoskwini i kawałki sera. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy pokruszonymi sezamkami i polewamy gęstym sosem balsamicznym.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam makaron z białej fasoli LUXURY FOOD.
Brak komentarzy do "POKRĘCONA FASOLKA"