Fantastyczna w smaku, pięknie prezentująca się, wykwintna sałatka, w której królują patisony. Jej podstawą jest znakomity, puszysty placuszek z dodatkiem czerwonej cebuli, muśnięty serkiem śmietankowo-czosnkowym, a nim króluje łosoś wędzony, rzodkiewka, kiełki, pestki słonecznika i… konserwowe patisony. To absolutnie zniewalające w smaku, a przy tym zachwycające wyglądem danie, które szczególnie polecam na letni, elegancki obiad lub kolację w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści rukoli
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 120 g plastrów łososia wędzonego
- 5-6 patisonów konserwowych
- 5-6 rzodkiewek
- 1/3 pestek słonecznika
- 150 g puszystego serka śmietankowego (1 ząbek czosnku, sól)
- 4 placuszki z patisonów i czerwonej cebuli
SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)
- 1 duży patison (250 g)
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 8 łyżek mąki pszennej
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min. 10-12 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy placuszki. Od patisona odkrawamy końcówki, ścieramy go na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie go odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy, pokrojoną w drobną kosteczkę, czerwoną cebulę. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do naszykowanych warzyw wraz z mąką i śmietaną, a całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 2-3 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
- Plasterki łososia kroimy w paseczki.
- Rzodkiewki i patisony konserwowe kroimy na półplasterki.
- Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz lekko solimy.
- W misce łączmy rukolę z łososiem, patisonami, rzodkiewkami, pestkami słonecznika, a następnie skrapiamy całść przygotowanym dressingiem. Na posmarowane serkiem placuszki wykładamy zawartość miski, a na koniec posypujemy je kiełkami słonecznika.
DODATKOWE UWAGI:
- Patisony możecie zastąpić żółtą lub zieloną cukinią.
3 komentarze do "PLACUSZEK TO PODSTAWA"
Placuszki z cukinii - wykorzystujemy warzywa sezonowe! 19 października 2017 (10:55)
[…] znalazłam u Justyny z JUST A SALAD. Zmodyfikowałam go nieco pod nasze […]
Just a SALAD 19 października 2017 (15:45)
Super, bardzo mi miło!
Kaśka 11 sierpnia 2017 (21:48)
Kolejna bardzo pomysłowa sałatka. Oczywiście zrobiłam ją i smakowała wyśmienicie.