PLACUSZEK TO PODSTAWA

Fantastyczna w smaku, pięknie prezentująca się, wykwintna sałatka, w której królują patisony. Jej podstawą jest znakomity, puszysty  placuszek z dodatkiem czerwonej cebuli, muśnięty serkiem śmietankowo-czosnkowym, a nim króluje łosoś wędzony, rzodkiewka, kiełki, pestki słonecznika i… konserwowe patisony. To absolutnie zniewalające w smaku, a przy tym zachwycające wyglądem danie, które szczególnie polecam na letni, elegancki obiad lub kolację w gronie przyjaciół.

Z rybą

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:
(na 4 duże placki)

  • 1 duży patison (250 g)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 30 min. Wymaga smażenia 10-12 min. Nie wymaga gotowania Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  2. Przygotowujemy placuszki. Od patisona odkrawamy końcówki, ścieramy go na tarce o grubych oczkach, solimy i pozostawiamy na około 15 min aż puści sok. Po upływie tego czasu dokładnie go odciskamy i przekładamy do suchej miski, do której dokładamy, pokrojoną w drobną kosteczkę, czerwoną cebulę. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do naszykowanych warzyw wraz z mąką i śmietaną, a całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 2-3 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy i odstawimy do wystygnięcia.
  3. Przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  4. Plasterki łososia kroimy w paseczki.
  5. Rzodkiewki i patisony konserwowe kroimy na półplasterki.
  6. Serek śmietankowy łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz lekko solimy.
  7. W misce łączmy rukolę z łososiem, patisonami, rzodkiewkami, pestkami słonecznika, a następnie skrapiamy całść przygotowanym dressingiem. Na posmarowane serkiem placuszki wykładamy zawartość miski, a na koniec posypujemy je kiełkami słonecznika.

DODATKOWE UWAGI:

  • Patisony możecie zastąpić żółtą lub zieloną cukinią.
PLACUSZEK TO PODSTAWA. Sałatka z rukolą, łososiem, rzodkiewkami, patisonami konserwowymi, kiełkami i słonecznikiem podana na placuszkach z patsisonów.
PLACUSZEK TO PODSTAWA. Sałatka z rukolą, łososiem, rzodkiewkami, patisonami konserwowymi, kiełkami i słonecznikiem podana na placuszkach z patsisonów.
PLACUSZEK TO PODSTAWA. Sałatka z rukolą, łososiem, rzodkiewkami, patisonami konserwowymi, kiełkami i słonecznikiem podana na placuszkach z patsisonów.
PLACUSZEK TO PODSTAWA. Sałatka z rukolą, łososiem, rzodkiewkami, patisonami konserwowymi, kiełkami i słonecznikiem podana na placuszkach z patsisonów.

3 komentarze do "PLACUSZEK TO PODSTAWA"

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny