Smakowita, bardzo pożywana sałatka z kurkami, które rewelacyjnie łączą się z kaszą gryczaną oraz grillowanym kurczakiem i marynowanymi patisonami. Do tego rukola skąpana w aromatycznym winegrecie oraz prażone płatki migdałowe… i tak otrzymujemy niezwykle interesujące, harmonijne danie, które szczególnie polecam na nieco większy apetyt w chłodniejsze, letnie dni. Sałatka doskonale sprawdzi się na co dzień, również jako pełnowartościowy obiad do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 6-7 patisonów konserwowych
- 100 g kaszy gryczanej palonej
- 200 g filetu z kurczaka z ekologicznej hodowli (1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego oregano,1 łyżka oleju z ryżu, sól himalajska, świeżo mielony pieprz)
- 2 garści świeżych kurek (1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, sól)
- 3 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- sól, świeżo mielony pieprz
30 min.
20-25 min.
18-21 min.
2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20-25 min).
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy sokiem z cytryny, dodajemy oleju, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, a następnie smażymy mięso przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie rumiane i pojawią się na nim brązowe paseczki. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie, po czym kroimy w paseczki.
- Patisony konserwowe kroimy na półplasterki.
- Kaszę mieszamy z dressingiem, następnie delikatnie łączymy z patisonami, kurczakiem i kurkami. Całość wykładamy na półmisek/talerze, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
2 komentarze do "KURKI GRYCZANE"
Agata 11 sierpnia 2017 (22:02)
Tutaj są naprawdę świetne sałatki, nie muszę kombinować co przygotować, wchodzę i mam dla siebie to co lubię. Najlepszym dowodem jest ta sałatka. Pycha!
Wieśka 11 sierpnia 2017 (21:44)
Bardzo dobry pomysł na taki zestaw składników. Skusiłam się na zrobienie jej. Była świetna.