KURKI GRYCZANE

Smakowita, bardzo pożywana sałatka z kurkami, które rewelacyjnie łączą się z kaszą gryczaną oraz grillowanym kurczakiem i marynowanymi patisonami. Do tego rukola skąpana w aromatycznym winegrecie oraz prażone płatki migdałowe… i tak otrzymujemy niezwykle interesujące, harmonijne danie, które szczególnie polecam na nieco większy apetyt w chłodniejsze, letnie dni. Sałatka doskonale sprawdzi się na co dzień, również jako pełnowartościowy obiad do zabrania ze sobą do szkoły czy też pracy.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 2 garści rukoli
  • 6-7 patisonów konserwowych
  • 100 g kaszy gryczanej palonej
  • 200 g filetu z kurczaka z ekologicznej hodowli (1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonego oregano,1 łyżka oleju z ryżu, sól himalajska, świeżo mielony pieprz)
  • 2 garści świeżych kurek (1 łyżka oleju, 1 łyżeczka masła, sól)
  • 3 łyżki płatków migdałowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 20-25 min. Wymaga smażenia 18-21 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu miksujemy w rozdrabniaczu lub łączymy przy pomocy blendera ręcznego, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20-25 min).
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy i wysuszamy. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy, a następnie smażmy przez około 2-4 minuty aż  woda odparuje. Wówczas dodajemy 1 łyżeczkę masła i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez 1-2 minuty. Przez cały czas smażenia kurki od czasu do czasu mieszamy, potrząsając patelnią.
  5. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie nacieramy sokiem z cytryny, dodajemy oleju, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Odstawiamy na minimum 20 minut.  Rozgrzewamy  patelnię grillową, a następnie smażymy mięso przez około 5 minut z każdej strony, aż będzie rumiane i pojawią się na nim brązowe paseczki. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie, po czym kroimy w paseczki.
  6. Patisony konserwowe kroimy na półplasterki.
  7. Kaszę mieszamy z dressingiem, następnie delikatnie łączymy z patisonami, kurczakiem i kurkami. Całość wykładamy na półmisek/talerze, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Sałatka z kurkami, grillowanym kurczakiem, patisonami, płatkami migdałowymi, kaszą gryczaną i rukolą.

2 komentarze do "KURKI GRYCZANE"

  • comment-avatar
    Agata 11 sierpnia 2017 (22:02)

    Tutaj są naprawdę świetne sałatki, nie muszę kombinować co przygotować, wchodzę i mam dla siebie to co lubię. Najlepszym dowodem jest ta sałatka. Pycha!

  • comment-avatar
    Wieśka 11 sierpnia 2017 (21:44)

    Bardzo dobry pomysł na taki zestaw składników. Skusiłam się na zrobienie jej. Była świetna.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny