ZAMACH NA TRADYCJĘ

Jeśli jesteście ortodoksyjnymi wyznawcami tradycyjnych dań wielkanocnych, to z pewnością sałatka ta nie odnajdzie się na Waszym świątecznym stole. Choć polskich zwyczajów starają się bronić tu przepiórcze jaja, to i tak jest to ewidentnie propozycja skierowana do wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Obok jajeczek, mamy tu chorizo, patisony, kapary, solne, prażone migdały, roszponkę oraz aromatyczny, ziołowy dressing przygotowany na bazie ziół prowansalskich. Dlatego też, jeżeli planujecie zrewolucjonizować tegoroczne święta, to ta sałatka sprawdzi się doskonale, jeśli natomiast jesteście miłośnikami tradycyjnych potraw, to polecam Wam przygotować ją na kolejne spotkanie w gronie rodziny tudzież przyjaciół.

Bezglutenowa Bezmleczna Z mięsem

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga smażenia 2-3 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku i gotujemy przez 5 minut. Następnie zalewamy zimną wodą i obieramy.
  3. Cieniutkie plasterki chorizo kroimy na ćwiartki, a następnie podsmażamy na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu (przez około 2-3 minuty), aż z kiełbaski wytopi się nieco tłuszczu i stanie się lekko chrupiąca.
  4. Migdały siekamy na mniejsze kawałki.
  5. Kapary i patisony odsączamy z zalewy octowej. Patisony kroimy w kosteczkę.
  6. Roszponkę łączymy z dressingiem i układamy na owalnym talerzu. Następnie układamy, w dowolnej kolejności pasy z kaparów, patisonów, chorizo, migdałów i jajeczek tworząc kształt pisanki.

DODATKOWE UWAGI:

  • Sałatkę możecie oczywiście podać w sposób tradycyjny –  wykładając wszystkie składniki naprzemiennie na półmisek, a na koniec polać dressingiem.
Sałatka z chorizo, jajeczkami przepiórczymi, patisonami, kaparami i migdałami.
Sałatka z chorizo, jajeczkami przepiórczymi, patisonami, kaparami i migdałami.
Sałatka z chorizo, jajeczkami przepiórczymi, patisonami, kaparami i migdałami.
Sałatka z chorizo, jajeczkami przepiórczymi, patisonami, kaparami i migdałami.

2 komentarze do "ZAMACH NA TRADYCJĘ"

  • comment-avatar
    Agata 14 kwietnia 2017 (21:57)

    Pięknie wygląda, muszę ją zrobić na śniadanie, będzie ozdobą stołu.

  • comment-avatar
    Wieśka 14 kwietnia 2017 (21:46)

    Kapitalny pomysł, na pewno zrobię na wielkanocny stół, córka ucieszy się. Szkoda, że nie mam takich zajączków.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny