Ostra w smaku cebula, czosnkowe grzanki i dressing, a także słony ser bałkański, zrównoważone przez słodko-kwaśne kiwi. Dodatek tego pełnego witamin i substancji odżywczych owocu, którym możemy się cieszyć o każdej porze roku, to świetny sposób na nadanie wytrawnej kompozycji ciekawego smaku i oryginalnego charakteru. Co więcej sałatka jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, lekka, a przy tym pożywna. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek, tudzież kolację.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
213,3 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 2 kromki chleba razowego słonecznikowego (2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju rzepakowego)
- 100 g sera bałkańskiego
- 2 kiwi
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka listków oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 8-9 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, listki oregano drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę chleb wraz z pociętym na plasterki czosnkiem. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż pieczywo zarumieni się z każdej strony (3-4 min). Usmażone grzanki przekładamy na talerzyk wyłożony listkiem ręcznika papierowego.
- Kiwi obieramy, kroimy na plasterki, które następnie dzielimy na ćwiartki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Ser bałkański kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie składniki sałatki, a na koniec polewamy przygotowanym dressingiem.
DODATKOWE UWAGI:
- Ser bałkański możecie zastąpić fetą.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 213,3 kcal | 4,9 g | 17,1 g | 11,9 g | 2,3 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 580 g | 1 237,3 kcal | 28,4 g | 99,0 g | 68,8 g | 13,3 g |
Brak komentarzy do "WYKIWANA OSTROŚĆ"