Wypasiona sałatka deserowa, w której rządzą ekologiczne słodycze polskiej marki SUPER KRÓWKA. Zarówno krówki, jak i krem orzechowy w tubce to super smaczne, wegańskie produkty, o doskonałym składzie. Co więcej nie zawierają glutenu więc będą znakomitą, słodką przekąską również dla alergików.
W mojej smakowitej sałatce wykorzystałam krówki o smaku bananowym, które utworzyły wraz z bezglutenowymi biszkoptami i płatkami migdałowymi słodki talerzyk. Rewelacyjny Krem arachidowy karmel z solą dodałam natomiast do śmietanki z nerkowców i tak powstała przepyszna masa, którą pokryłam słodki talerzyk. Celem uzyskania pełnego wypasu dodałam banany, miechunkę, mango i kaki oraz prażone płatki migdałowe, a całość udekorowałam listkami mięty. Tak powstał fenomenalny w smaku deser będący doskonałą alternatywą dla konwencjonalnych słodkości – idealny zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych – także wegan i osób będących na diecie bezglutenowej.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
190,9 kcal/100 g
SKŁADNIKI NA KRÓWKOWY SPÓD:
- 7 Bananowych Super Krówek
- 3 biszkopty bezglutenowe
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA KREM:
- 1/3 szklanki nerkowców
- 1/3 szklanki przegotowane wody
- 1/2 tubki Kremu arachidowego z solą SUPER KRÓWKA
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 3 mini banany (sok z cytryny)
- 1/2 mango
- 1/2 kaki
- 12 owoców miechunki
- 1 łyżka płatków migdałowych
- listki mięty do dekoracji
20 min.
3 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Przygotowujemy krówkowy spód. Super Krówki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy na małym ogniu przez około 2-3 minuty aż nieco zmiękną. Jeszcze ciepłe przekładamy do malaksera, dodajemy biszkopty oraz płatki migdałowe i całość miksujemy, aż uzyskamy masę o jednolitej konsystencji. Dno foremki do tarty (o średnicy 15 cm) wypełniamy masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na około 20 minut.
- Przygotowujemy krem. Nerkowce moczymy w wodzie przez około 30 minut, a następnie miksujemy w blenderze wysokoobrotowym lub malakserze. Do śmietanki dodajemy krem arachidowy dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
- Mini banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Z owoców mango i kaki wykrawamy kółeczka lub kroimy je na mniejsze kawałki np. w paseczki.
- Krówkowy spód wyjmujemy z formy, pokrywamy go przygotowanym kremem, a następnie układamy na nim naprzemiennie owoce. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i dekorujemy listkami mięty.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej biszkopty możecie zastąpić herbatnikami.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 190,9 kcal | 3,6 g | 8,4 g | 26,8 g | 3,8 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 597 g | 1140,0 kcal | 21,3 g | 49,9 g | 160,0 g | 23,0 g |
*Ekologiczny krem arachidowy SUPER KRÓWKA – możliwa obecność sezamu, soi, pistacji
2 komentarze do "SUPER KRÓWKA NA WYPASIE"
teresa krok 11 listopada 2018 (19:21)
wowww gratulacje , efekt wypasiony
Just a SALAD 12 listopada 2018 (10:43)
Dziękuję!