Przeraźliwie smaczna, wyrafinowana, niebanalna, a jednocześnie pożywna i prosta w przygotowaniu sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na spotkaniu w mniejszym gronie przyjaciół, romantycznej kolacji, ale też na co dzień – także do zabrania ze sobą na lunch do pracy. Dzięki wykorzystaniu już wstępnie przyrządzonej kruchej wołowiny z Sokołowa przygotowanie tego rewelacyjnego dania nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy wrzucić mięso do piekarnika, a w tym czasie ugotować ryż, podsmażyć dynię, posiekać podprażone nerkowce, dodać mango oraz kolendrę i na koniec uformować tą nietuzinkową sałatkę.
Podana w formie warstwowej przekąski prezentuje się niezwykle elegancko, ale jeśli połączymy wszystkie składniki w tradycyjny sposób, to uzyskamy równie smaczne danie obiadowe, które będzie smakowite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli patrząc na zdjęcia tego dania wydaje Wam się, że jego przygotowanie jest bardzo skomplikowane i zabiera mnóstwo czasu, to zapewniam Was, że nie taki diabeł straszny, jak go malują!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
152,1 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
20 min. 10-11 min. 30 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z olejem.
- Wołowinę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pieczemy ją w folii w temperaturze 220 stopni, przez 30 min). Kiedy mięso przestygnie wyjmujemy je z opakowania, odkrawamy kawałek potrzebny do sałatki, a następnie rozdzielamy go widelcem kawałek po kawałku, polewając jednocześnie włókna sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
- Nerkowce prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy.
- Dynię kroimy na cienkie paseczki przypominające nitki makaronu. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy dynię, doprawiamy solą oraz mielonymi płatkami chili i smażymy przez około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając aż nasze wstążki zmiękną i zarumienią się.
- Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
- Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: ryż, wołowinę, makaron z dyni, nerkowce oraz listki kolendry. Jeśli mango pokroimy w kosteczkę to układamy je pomiędzy wołowiną a dynią.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 152,1 kcal | 8,0 g | 5,0 g | 20,2 g | 1,7 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 615 g | 935,5 kcal | 49,0 g | 30,7 g | 124,1 g | 10,2 g |
Brak komentarzy do "NIE TAKI PRZEPIS STRASZNY"