NIE TAKI PRZEPIS STRASZNY

Przeraźliwie smaczna, wyrafinowana, niebanalna, a jednocześnie pożywna i prosta w przygotowaniu sałatka, która doskonale sprawdzi się zarówno na spotkaniu w mniejszym gronie przyjaciół, romantycznej kolacji, ale też na co dzień – także do zabrania ze sobą na lunch do pracy. Dzięki wykorzystaniu już wstępnie przyrządzonej kruchej wołowiny z Sokołowa przygotowanie tego rewelacyjnego dania nie zajmuje zbyt dużo czasu. Wystarczy wrzucić mięso do piekarnika, a w tym czasie ugotować ryż, podsmażyć dynię, posiekać podprażone nerkowce, dodać mango oraz kolendrę i na koniec uformować tą nietuzinkową sałatkę.

Podana w formie warstwowej przekąski prezentuje się niezwykle elegancko, ale jeśli połączymy wszystkie składniki w tradycyjny sposób, to uzyskamy równie smaczne danie obiadowe, które będzie smakowite zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli patrząc na zdjęcia tego dania wydaje Wam się, że jego przygotowanie jest bardzo skomplikowane i zabiera mnóstwo czasu, to zapewniam Was, że nie taki diabeł straszny, jak go malują!

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
152,1 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10-11 min. Wymaga pieczenia 30 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z olejem.
  2. Wołowinę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (pieczemy ją w folii w temperaturze 220 stopni, przez 30 min). Kiedy mięso przestygnie wyjmujemy je z opakowania, odkrawamy kawałek potrzebny do sałatki, a następnie rozdzielamy go widelcem kawałek po kawałku, polewając jednocześnie włókna sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
  3. Nerkowce prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy.
  4. Dynię kroimy na cienkie paseczki przypominające nitki makaronu. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy dynię, doprawiamy solą oraz mielonymi płatkami chili i smażymy przez około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając aż nasze wstążki zmiękną i zarumienią się.
  5. Mango obieramy i wycinamy z niego kulki przy pomocy wykrawaczki lub kroimy w kostkę.
  6. Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: ryż, wołowinę, makaron z dyni, nerkowce oraz listki kolendry. Jeśli mango pokroimy w kosteczkę to układamy je pomiędzy wołowiną a dynią.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g152,1 kcal8,0 g5,0 g20,2 g1,7 g
Cała sałatka (4 porcje)615 g935,5 kcal49,0 g30,7 g124,1 g10,2 g
ALERGENY: orzechy

Brak komentarzy do "NIE TAKI PRZEPIS STRASZNY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny