Jajeczka przepiórcze, kolorowe warzywa i kiełki to bez wątpienia składniki, po które sięgamy szykując wielkanocne potrawy. W mojej sałatce znalazły się chrupiące rzodkiewki, orzeźwiające żółte pomidorki oraz kiełki rzodkiewki. Do tego dodałam rukolę i bazyliowe pesto z pestkami słonecznika, które fantastycznie łączy się z jajkami. Danie to wzbogaciłam podsmażonymi parówkami z szynki z Sokołowa, czyniąc je pełnowartościowym, bardzo pożywnym posiłkiem.
Parówki może nie są pierwszym wielkanocnym skojarzeniem, ale zapewniam Was, że kompozycja ta jest przepysznym daniem w wiosenno-świątecznym klimacie i warto sięgać po ten przepis na co dzień, zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Dzięki niej z pewnością poczujecie wiosenny klimat i zaczniecie układać świąteczne menu!
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli (oliwa z oliwek)
- 3 parówki z szynki Sokołów, 93% mięsa (1 łyżeczka oleju rzepakowego)
- 9 jajeczek przepiórczych
- 4-6 rzodkiewek
- 9-10 żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 garstka kiełków rzodkiewki
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 2 garści listków bazylii (ok. 10 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
15 min. 8-9 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Parówki kroimy na ukośne plasterki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego. Podsmażamy je przez około 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając, aż nabiorą złocistego koloru, po czym przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odstawiamy do ostygnięcia.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, wrzucamy do blendera wraz z pozostałymi składnikami pesto, a następnie całość dokładnie miksujemy. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne – jego konsystencję regulujemy olejem.
- Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy i przekrawamy na połówki.
- Rzodkiewki kroimy na plasterki, pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną oliwą z oliwek, parówki, rzodkiewki, pomidorki i jajeczka przepiórcze. Na koniec wykładamy bazyliowe pesto, a całość posypujemy kiełkami rzodkiewki.
DODATKOWE UWAGI:
- Jajeczka przepiórcze możecie zastąpić kurzymi jajkami, wówczas po ugotowaniu najlepiej pokroić je na plasterki.
1 Komentarz do "WIELKANOCNY ZWIASTUN"
Żona Wrona 8 marca 2018 (10:31)
Piękna sałatka!