Wegańskie tacosy!? Tak! Oto rewelacyjna sałatka inspirowana specjałem kuchni meksykańskiej. Do jej przygotowania wykorzystałam znakomite wegańskie mięso mielone marki Z GRUNTU DOBRE. Podsmażone z dodatkiem pora i aromatycznych przypraw smakuje fantastycznie, a podane na tortilli wraz z pokrojonymi w kosteczkę pomidorami, czerwoną cebulą i brzoskwiniami, to absolutny hit. Jeszcze tylko jogurtowy sos z limonką i na Waszym stole pojawia się wirtuozerski posiłek, który szczególnie polecam przygotować na kameralną imprezę w gronie przyjaciół. To pełne kolorów, oryginalne, a ponadto pełne witamin i wartości odżywczych danie z pewnością zachwyci, nie tylko wyznawców kuchni roślinnej.
SKŁADNIKI:
- 6 tortilli (o średnicy około 12 cm)
- 1 opakowanie Mięsa Mielonego Wegańskiego Z GRUNTU DOBRE
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek do smażenia
- 1 cienki por (biała część)
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszki
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy
- 3 nieduże pomidory
- 2 nieduże brzoskwinie
- 1 duża czerwona cebula
- sok z 1/3 limonki
- 1 łyża oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- listki pietruszki ozdobnej
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 garstka listków pietruszki ozdobnej
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- sok z 2/3 limonki
- sól himalajska
25 min. 12-15 min. 6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Łączmy ze sobą wszystkie składniki sosu.
- Pora drobno siekamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwę. Mięso po wyjęciu z opakowania kroimy drobno nożem. Kiedy por się zeszkli dodajemy mięso oraz przyprawy i smażymy przez kilka minut, często mieszając, aż mięso ładnie zbrązowieje.
- Pomidory przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i dodatkowo osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę i brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy delikatnie z pomidorami, sokiem z limonki, oliwą oraz szczyptą soli.
- Chili kroimy na cienkie plasterki.
- Tortille podpiekamy krótko z obydwu stron na suchej patelni, wykładamy na nie mięso, przygotowaną salsę oraz plasterki chili. Całość dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z jogurtowym sosem.
Brak komentarzy do "WEGAŃSKIE TACOSY"