To niezaprzeczalna esencja lata! Niebanalna i zachwycająca w smaku sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Makaron świderki wraz z roszponką skropione olejem z orzechów włoskich, a do tego sezonowe owoce: brzoskwinie, jeżyny i borówki oraz przełamująca smak tego dania – słona feta. Całość dopełniona fenomenalnym malinowym sosem z dodatkiem bazylii, rozmarynu, migdałów i chili oraz jadalnymi kwiatami – floksami. Doskonała na drugie śniadanie, podwieczorek, ale także lekki obiad tudzież kolację. Tak smakuje lato!!!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki suchego makaronu świderki
- 1 garść roszponki
- 100 g sera feta
- 1/2 szklanki jeżyn
- 1/2 szklanki borówek
- 1 brzoskwinia (sok z cytryny)
- 1 garść floksów
- olej z orzechów włoskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 5-6 malin
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 garstka listków bazylii i świeżego rozmarynu
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 8-12 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu skrapiamy orzechowym olejem.
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
- Jeżyny przekrawamy na pół.
- Fetę kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie makaron, roszponkę, kostki sera, jeżyny, borówki oraz brzoskwinie. Całość polewamy malinowym dressingiem i dekorujemy floksami.
Brak komentarzy do "ESENCJA LATA"