ESENCJA LATA

To niezaprzeczalna esencja lata! Niebanalna i zachwycająca w smaku sałatka, obok której nie można przejść obojętnie. Makaron świderki wraz z roszponką skropione olejem z orzechów włoskich, a do tego sezonowe owoce: brzoskwinie, jeżyny i borówki oraz przełamująca smak tego dania – słona feta. Całość dopełniona fenomenalnym malinowym sosem z dodatkiem bazylii, rozmarynu, migdałów i chili oraz jadalnymi kwiatami – floksami. Doskonała na drugie śniadanie, podwieczorek, ale także lekki obiad tudzież kolację. Tak smakuje lato!!! 

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki suchego makaronu świderki
  • 1 garść roszponki
  • 100 g sera feta
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1 brzoskwinia (sok z cytryny)
  • 1 garść floksów
  • olej z orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 5-6 malin
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 garstka listków bazylii i świeżego rozmarynu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 8-12 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu skrapiamy orzechowym olejem.
  2. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  3. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  4. Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
  5. Jeżyny przekrawamy na pół.
  6. Fetę kroimy w kostkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie makaron, roszponkę, kostki sera, jeżyny, borówki oraz brzoskwinie. Całość polewamy malinowym dressingiem i dekorujemy floksami.

Brak komentarzy do "ESENCJA LATA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny