Ależ to jest pyszny deser! Galaretka winogronowa z musem brzoskwiniowym na daktylowo-orzechowym spodzie, a do tego owocowa sałatka z sezonowych owoców oraz waniliowy serek! Ten przebojowy deser będący doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodkości polecam nie tylko osobom, które dbają o linię ale wszystkim tym, którzy poszukują zdrowych, owocowych smakołyków.
SKŁADNIKI:
- 120 g daktyli
- 120 g orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 płaska łyżeczka karobu
- 1 opakowanie galaretki przezroczystej (smak winogronowy)
- 350 ml wody
- 2 duże brzoskwinie
- 1 kiwi
- 1/3 szklanki winogron rodzynkowych
- 1/3 szklanki borówek
- 1/3 szklanki malin
- 150 g serka waniliowego
- listki mięty do dekoracji
25 min. 2-4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli daktyle są suche zalewamy je wrzątkiem, pozostawiamy na minimum 20 minut aż zmiękną i odcedzamy.
- Do szatkownicy blendera wrzucamy orzechy i drobno je mielimy. Następnie dodajemy daktyle i olej kokosowy oraz wsypujemy karob. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy, którą wypełniamy dno tortownicy o średnicy około 15-18 cm.
- Galaretkę zalewamy wrzącą wodą i po przestygnięciu blendujemy z jedną, obraną ze skórki brzoskwinią. Następnie wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).
- Kiwi i pozostałą brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki, a winogrona na połówki lub ćwiartki.
- Owoce układamy naprzemiennie na wyjętym z tortownicy talerzyku dekorujemy mięta i podajemy z waniliowym serkiem.
Brak komentarzy do "PRZEBOJOWA GALARETKA"