PRZEBOJOWA GALARETKA

Ależ to jest pyszny deser! Galaretka winogronowa z musem brzoskwiniowym na daktylowo-orzechowym spodzie, a do tego owocowa sałatka z sezonowych owoców oraz waniliowy serek! Ten przebojowy deser będący doskonałą alternatywą dla tradycyjnych słodkości polecam nie tylko osobom, które dbają o linię ale wszystkim tym, którzy poszukują zdrowych, owocowych smakołyków.

Bezglutenowa Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 120 g daktyli
  • 120 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka karobu
  • 1 opakowanie galaretki przezroczystej (smak winogronowy)
  • 350 ml wody
  • 2 duże brzoskwinie
  • 1 kiwi
  • 1/3 szklanki winogron rodzynkowych
  • 1/3 szklanki borówek
  • 1/3 szklanki malin
  • 150 g serka waniliowego
  • listki mięty do dekoracji

Czas przygotowywania25 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2-4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jeśli daktyle są suche zalewamy je wrzątkiem, pozostawiamy na minimum 20 minut aż zmiękną i odcedzamy.
  2. Do szatkownicy blendera wrzucamy orzechy i drobno je mielimy. Następnie dodajemy daktyle olej kokosowy oraz wsypujemy karob. Całość mielimy do uzyskania zwartej, plastycznej masy, którą wypełniamy dno tortownicy o średnicy około 15-18 cm.
  3. Galaretkę zalewamy wrzącą wodą i po przestygnięciu blendujemy z jedną, obraną ze skórki brzoskwinią. Następnie wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).
  4. Kiwi i pozostałą brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki, a winogrona na połówki lub ćwiartki.
  5. Owoce układamy naprzemiennie na wyjętym z tortownicy talerzyku dekorujemy mięta i podajemy z waniliowym serkiem.

Brak komentarzy do "PRZEBOJOWA GALARETKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny