Warzywna, kolorowa sałatka podana na bułeczce pokrytej rewelacyjną pastą z bobu, to wyśmienity pomysł na pożywne śniadanie. Co więcej dzięki znakomitemu w smaku majonezowi Hellmann’s, daniem tym mogą delektować się również weganie. Do przygotowania pasty śmiało możecie wykorzystać mrożony bób, a jeśli lubicie zacząć dzień od wyrazistych smaków to koniecznie dodajcie do niej również mielone płatki chili. Jeśli natomiast jesteście wyznawcami słodkich poranków, to te niebanalne, pełne witamin sałatko-kanapki polecam również na kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 ulubione bułki np. fińska owsiana
- 1 garść roszponki
- 1 czubata łyżka majonezu wegańskiego Hellmann’s
- 1 szklanka bobu świeżego lub mrożonego (przed obraniem)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- 1/2 małej żółtej papryki
- 2-3 rzodkiewki
- 1 łyżka pestek słonecznika
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka listków oregano
- 1 garstka listków bazylii
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min.
15 min.
2 porcje
PRZYGOTOWANIE
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy (świeży będzie gotował się około 10-15 minut, a mrożony około 20 minut). Obrany bób ugniatamy widelcem wraz z sokiem z cytryny, solą, sporą ilością pieprzu oraz majonezem, aż uzyskamy jednolitą, zieloną pastę.
- Pomidorki przekrawamy na połówki lub kroimy w ćwiartki.
- Paprykę i rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę.
- Bułeczki przekrawamy na pół, obie części pokrywamy pastą, na dolnej układamy naprzemiennie roszponkę, kosteczki rzodkiewki i papryki oraz pestki słonecznik. Całość skrapiamy dressingiem (resztę zachowujemy do sałatki), a na koniec delikatnie przykrywamy górną częścią bułki.
Brak komentarzy do "WEGAŃSKI PORANEK"