Prosta w przygotowaniu, kompozycja łatwo dostępnych składników, która kusi swoją prostotą, a przy tym nie rozczarowuje smakiem. Wręcz przeciwnie zmusza do ponownego wykonania. Makaron otoczony niesamowicie aromatycznym pomidorowym pesto już sam w sobie smakuje doskonale. Niemniej jednak polecam opanować pokusę jeszcze na chwilkę i połączyć go z chrupiącą papryką, podsmażonymi pieczarkami, rukolą, a całość wykończyć miksem ziarenek. Całość smakuje doskonale! Szczególnie polecam na jesienny, lekki acz pożywny obiady tudzież kolację. Ta przygotowana pasta z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej.
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść listków bazylii, tymianku i oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2/3 szklanka suchego makaronu świderki
- 1 garść rukoli
- 300 g pieczarek, oliwa z oliwek, sól, 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki mixu ziaren: dynia, pinia i słonecznik
20 min. 10 min. 6-8 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z pesto.
- Mix ziaren prażymy na suchej patelni.
- Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół prowansalskich.
- Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki.
- Do miski z makaronem wrzucamy paprykę oraz pieczarki i mieszamy. Tuż przed podaniem łączymy całość z rukolą przekładamy na półmisek i posypujemy ziarenkami.
2 komentarze do "PASTA Z PESTO"
Silniejszy 18 listopada 2021 (10:33)
Jakie to było dobre! Naprawdę, rewelacyjna pasta! Szkoda, że pesto ma tyle kalorii, bo mógłbym jeść ją codziennie. Dzięki za świetny przepis!
Just a SALAD 19 listopada 2021 (15:17)
Jest mi niesamowicie miło! Trzeba przyjąć, że te kalorie to samo zdrowie!