PASTA Z PESTO

Prosta w przygotowaniu, kompozycja łatwo dostępnych składników, która kusi swoją prostotą, a przy tym nie rozczarowuje smakiem. Wręcz przeciwnie zmusza do ponownego wykonania. Makaron otoczony niesamowicie aromatycznym pomidorowym pesto już sam w sobie smakuje doskonale. Niemniej jednak polecam opanować pokusę jeszcze na chwilkę i połączyć go z chrupiącą papryką, podsmażonymi pieczarkami, rukolą, a całość wykończyć miksem ziarenek. Całość smakuje doskonale! Szczególnie polecam na jesienny, lekki acz pożywny obiady tudzież kolację. Ta przygotowana pasta z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej.

Bezmleczna Wegańska Wegetariańska

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków bazylii, tymianku i oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2/3 szklanka suchego makaronu świderki
  • 1 garść rukoli
  • 300 g pieczarek, oliwa z oliwek, sól, 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki mixu ziaren: dynia, pinia i słonecznik
Zamów składniki

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 10 min. Wymaga smażenia 6-8 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  2. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z pesto.
  3. Mix ziaren prażymy na suchej patelni.
  4. Pieczarki dokładnie oczyszczamy, płuczemy, a następnie kroimy na stosunkowo cienkie plasterki równej grubości (około 2-3 mm). Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojone pieczarki, zmniejszamy nieco ogień i dodajemy sól. Kiedy pieczarki puszczą wodę zwiększamy ogień i smażymy je (od czasu do czasu mieszając), aż woda całkowicie odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy np. mieszankę ziół prowansalskich.
  5. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na krótkie paseczki.
  6. Do miski z makaronem wrzucamy paprykę oraz pieczarki i mieszamy. Tuż przed podaniem łączymy całość z rukolą przekładamy na półmisek i posypujemy ziarenkami.

Brak komentarzy do "PASTA Z PESTO"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny