Kolejna odsłona uwielbianej przez mnie dutch baby! Tym razem omleta pokryłam serkiem śmietankowym z czosnkiem. Do tego roszponka z rewelacyjnym ziołowym dressingiem, brzoskwinie, karmelizowane figi, por, szynka dojrzewająca oraz chrupiące płatki migdałowe. To nieoczywiste słodko-wytrawne zestawienie składników okazało się niezwykle harmonijnym daniem, które zachwyca swoim obłędnym smakiem!
SKŁADNIKI NA OMLETA:
- 4 jajka „M”
- 3/4 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanka mleka migdałowego
- 2 płaskie łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 1 duża garść roszponki
- 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach
- 1 duża brzoskwinia
- 2 figi (1 łyżeczka masła klarowanego, 2 łyżki gęstego sosu balsamicznego)
- 8 cm pora (biała część)
- 2 łyżki płatków migdałowych
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- 2 łyżki octu winnego białego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 garstka listków rozmarynu, oregano i tymianku
- szczypta soli
25 min. 4 min. 20 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C (grzanie góra-dół). Jajka, mleko, mąkę, cukier, 1 łyżkę masła i sól łączymy mikserem – ubijamy do połączenia składników. Patelnię (którą można wkładać do piekarnika) stawiamy na palniku, a kiedy będzie już nagrzana, rozpuszczamy w niej 2 łyżki masła klarowanego. Następnie wylewamy na nią masę i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, aż boki urosną, a omlet ładnie się zarumieni.
- Figi kroimy w ósemki. Na rozgrzaną patelnię, z masłem wrzucamy owoce, delikatnie mieszamy, a następnie dolewamy sos balsamiczny i ponownie mieszamy. Figi smażymy przez około 4 min, na dość dużym ogniu, co jakiś czas potrząsając energicznie patelnią.
- Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Przestudzonego omleta pokrywamy serkiem śmietankowym, a następnie układamy naprzemiennie roszponkę, brzoskwinie, figi, porwaną na mniejsze kawałki szynkę oraz krążki pora. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy do "FIGA Z CZOSNKIEM"