Przednia, rewelacyjna, doskonała, wyśmienita, wyborna, pierwszorzędna, kapitalna… po prostu W DECHĘ! Taka jest właśnie ta sałatka! Zastosowałam tu niezwykle ciekawe połączenia smakowe oraz różne tekstury. Mamy tu bardzo oryginalny i jednocześnie bezbłędny duet suszonych pomidorów i moreli, a także bardzo ciekawe w smaku surowe, zielone szparagi. Do tego lekko ostra czerwona cebula, chrupiące migdały i delikatna mozzarella. Całość połączona z trzema rodzajami kasz, bazylią oraz olejem z suszonych pomidorów.
Brzmi intrygująco, nieprawdaż? Zapewniam Was, że będziecie zdumieni! Sałatka doskonale sprawdzi się na obiad tudzież kolację w letnie dni, będzie też świetna propozycją na imprezę, tudzież przyjęcie w ogrodzie. Wówczas koniecznie zadbajcie o jej prezencję! Serdecznie polecam Wam zapoznać się z ofertą WOODEN STUFF, ich deski są po prostu fantastyczne, podane na nich potrawy wyglądają jeszcze apetyczniej, a ponadto świetnie sprawdzą się również do krojenia, jako dekoracja wnętrza czy na prezent!
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżka ugotowanego pęczaku
- 1 łyżka ugotowanej kaszy gryczanej
- 100 g mozzarelli
- 1 morela
- 8 suszonych pomidorów w oleju ziołowym
- 1/2 pęczka szparagów (główki)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka migdałów
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 garść liści bazylii
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Główki szparagów przekrawamy wzdłuż na pół.
- Połówkę cebuli przekrawamy na pół, a następnie kroimy w piórka.
- Mozzarellę dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, i kroimy w kostkę.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Migdały drobno siekamy.
- Do szerokiej miski wrzucamy kasze, szparagi, morele, mozzarellę oraz suszone pomidory. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na półmisek, posypujemy migdałami i dekorujemy listkami bazylii.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możecie wykorzystać również surowe łodygi szparagów.
Brak komentarzy do "W DECHĘ!"