PRZYJĘCIE URODZINOWE – 5 LAT BLOGA

To już pięć lat! Za mną kolejny rok dzielenia się z Wami moją kulinarną pasją. Jestem niesamowicie szczęśliwa, że jesteście ze mną i inspirujecie się moimi pomysłami. Serdecznie Wam za to dziękuję! To Wasza obecność motywuje mnie do dalszej pracy, daje poczucie spełnienia i co dzisiaj należy podkreślić, pozwala świętować kolejne urodziny!

Z tej okazji z przyjemnością wyprawiam kolejne urodzinowe przyjęcie! Jest mi niesamowicie miło, że moje zaproszenie do organizacji tego wydarzenia w tym roku mogło przyjąć aż 12 marek, których produkty miałam przyjemność prezentować i polecać Wam na moim blogu. Tradycyjnie już, to właśnie ich wyroby wykorzystałam do przygotowania mojej jubileuszowej imprezy.

W tym wyjątkowym urodzinowym wpisie przedstawiam Wam aż 4 receptury, którymi celebruję wraz z moimi blogowymi Partnerami kolejny rok sałatkowej działalności. Tym samym chciałam im podziękować za współpracę oraz przede wszystkim za ufundowanie nagród w wielkim urodzinowym konkursie „Urodzinowe FOTO Wyzwanie z Just a SALAD!”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam. Szczegóły konkursu znajdziecie pod tym linkiem.

Poniżej zamieściłam 4 sałatkowe propozycje: sałatka wegetariańska, z rybą, z mięsem oraz słodki tort urodzinowy, każdy więc znajdzie coś dla siebie! Zatem serdecznie zapraszam do wspólnego świętowania oraz udziału w wielkiej urodzinowej zabawie!

Sałatka z suszonymi pomidorami ze słonecznikiem OLE! na chlebie IG PUTKA, zaserwowana na desce WOODEN STUFF

Przepyszna, bardzo oryginalna przekąska typu finger food, która doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Sałatkę podałam na grzance ze znakomitego chleba IG PUTKA, który nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też będzie znakomitą propozycją dla osób na diecie niskoglikemicznej. Popieczone kromki pokryłam ziołowym serkiem śmietankowym. Następnie sięgnęłam po doskonałe, nieoczywiste połączenie brzoskwini oraz suszonych pomidorów. Gotowe paseczki OLE! z pestkami słonecznika świetnie sprawdzają się do sałatek, szczególnie jeśli zależy nam na szybkim wykonaniu naszego dania, a dodatek pestek słonecznika czyni naszą kompozycję jeszcze ciekawszą. Do tego lekko ostra czerwona cebula, przepyszne listki rzodkiewki i nasze danie jest już gotowe. Jeszcze tylko musimy zadbać o ciekawe podanie! Tu z pomocą przychodzi WOODEN STUFF, dzięki ich deseczce moje danie nie tylko zachwyca rewelacyjnym smakiem, ale też pięknie wygląda na imprezowym stole.

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI:

  • 3 kromki chleba IG PUTKA (1 łyżka oleju roślinnego)
  • 2 łyżeczki serka śmietankowego
  • 1 czubata łyżka posiekanych świeżych ziół: romaryn, bazylia, oregano
  • 1/2 brzoskwini
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w paskach ze słonecznikiem OLE! + 1 łyżka oleju
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 2-4 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Na dobrze rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kładziemy kromki chleba i smażymy je przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż pieczywo stanie się złociste i chrupiące.
  2. Brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki, cebulę na ćwiartki, a następnie w piórka.
  3. Zawartość słoiczka odcedzamy na durszlaku zachowując zalewę.
  4. Serek śmietankowy łączymy ziołami, a następnie pokrywamy nim przestudzone kromki chleba. Wykładamy na nie naprzemiennie listki rzodkiewki, cebulę, pomidory z pestkami słonecznika oraz cebulę. Całość sprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem ziołowym z suszonych pomidorów.

Sałatka ze Śledzikiem na okrągło SEKO, kurkami LEŚNE SKARNY oraz Serem Mlecznym SERENADA

Świetnie doprawione kawałki śledzia SEKO po kaszubsku doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami oraz szparagami. Znakomitego smaku dodają tutaj pięknie prezentujące się kurki marynowane LEŚNE SKARBY, a całą kompozycję dopełniają delikatne w smaku paseczki Sera Mlecznego SERENADA. Jeszcze tylko skropione oliwą listki sałat, dodający ostrości szczypiorek, czosnkowo-ziołowy sos jogurtowy oraz urokliwe bratki. To pełne kolorów i smaków, a przy tym bardzo pożywne danie będzie rewelacyjną propozycją dla wielbicieli ryb, którzy szukają nowych, zaskakujących smaków.

Bezglutenowa Z rybą

SKŁADNIKI:

  • 1 garść mixu sałat (1 łyżka oleju rzepakowego)
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 1 opakowanie Śledzika na okrągło po kaszubsku SEKO
  • 5 zielonych szparagów
  • 1/2 opakowania Sera Mlecznego SERENADA
  • 3 łyżki marynowanych kurek LEŚNE SKARBY
  • ½ pęczka grubego szczypiorku
  • 1 garść bratków
  • sól himalajska

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, oregano, pietruszka)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 30 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga smażenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła drobno siekamy, a następnie łączymy z majonezem i jogurtem oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki dokładnie myjemy/szorujemy, kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 4 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy sól i wlewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy najlepiej ręką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (aż do momentu kiedy plasterki zaczną ładnie się rumienić).
  3. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
  4. Szczypiorek drobno siekamy.
  5. Kurki odcedzamy.
  6. Plasterki sera kroimy w paseczki.
  7. Kawałki rybki wyjmujemy z opakowania i przekrawamy na pół.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie skropione olejem listki sałat, kawałki rybki, ser, kurki wraz z przygotowanym sosem. Na koniec całość posypujemy szczypiorkiem i dekorujemy bratkami.

Sałatka z Salami Chips SOKOŁÓW z Sosem sałatkowym KNORR, przygotowana z wykorzystaniem szatkownicy do warzyw HEBEL V5 BÖRNER

Efektowna, przygotowana w mgnieniu oka sałatka, której przepis będą chcieli poznać wszyscy Wasi goście. Na bezbłędnej szatkownicy HEBEL V5 BÖRNER pocięłam buraka, który znakomicie smakuje również na surowo, słodką gruszkę oraz lekko ostrego pora. Do tego znakomicie doprawione Salami CHIPS z Sokołowa oraz chrupiące pekany. Całość doprawiona  fantastycznym sosem sałatkowym KNORR zioła ogrodowe z trybulą nie tylko nadała mojejmu daniu mistrzowskiego smaku, ale dodatkowo skróciła czas przygotowywania sałatki, co szczególnie istotne jeśli szykujemy przyjęcie dla większej liczby gości. To danie będzie fanatyczną propozycją zarówno na klasyczną domówkę, jak i przyjęcie w ogrodzie.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocamiZ mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść mixu listków botwinki i roszponki
  • 1 opakowanie Salami Chips o smaku śródziemnomorskim Sokołów
  • 1 mały burak
  • 1 gruszka (sok z cytryny)
  • 1 biała część pora (około 8 cm)
  • 1 garść bratków
  • 2 łyżki pekanów

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego zioła ogrodowe z trybulę KNORR
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 3 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynamicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu.
  2. Salami chips przekrawamy na pół.
  3. Gruszkę i buraka ścieramy na szatkownicy na kształt słupków (gruszkę skrapiamy obficie sokiem z cytryny), a pora ścieramy na cienkie plasterki.
  4. Pekany drobno siekamy.
  5. Na półmisek wykładamy naprzemiennie pokrojone nożem do sałaty listki botwinki, roszponkę, słupki buraka, gruszki, plasterki pora, salami chips oraz pekany. Całość polewamy przygotowanym dressingiem oraz dekorujemy bratkami.

Tort Urodzinowy z Kremem arachidowym SUPER KRÓWKA, Łyżką Smaku HELPA oraz Bezami MAMUT

Jeśli przyjęcie urodzinowe to musi być tort! Jak już mnie znacie to wiecie, że nie będzie to klasyczny, ciężki wypiek tylko lekki, acz oczywiście słodki, owocowy smakołyk, który wprawi Was w zachwyt, zarówno smakiem, jaki i spektakularnym wyglądem. Oto owocowa sałatka, na cząsteczkowo bakaliowym spodzie z dodatkiem mistrzowskiej tubki arachidowej KARMEL Z SOLĄ MORSKĄ od SUPER KRÓWKI, pokryty bajecznym leśnym kremem dzięki czarodziejskiej łyżce Smaku od HELPY. Tort udekorowany białymi, chrupiącymi na zewnątrz i mięciutkimi w środku Bezami, nabiera jeszcze ciekawszej prezencji i stanowi słodki, zasłużony akcent, który wieńczy całą konstrukcję. Jeszcze tylko letni, świeży dodatek w postaci listków mięty oraz kolorowych bratków i prędko dmuchamy świeczkę, aby jak najszybciej skosztować tego fantastycznego deseru!

Wegetariańska Z owocami

SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:

  • 200 g herbatników
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1 tubka kremu arachidowego Karmel z Solą SUPER KRÓWKA
  • 90 g orzechów włoskich Bakalland

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 150 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 150 g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki Łyżki Smaku Owoce Leśne HELPA

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 2 kiwi
  • 1 brzoskwinia
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1 garść Bez MAMUT

Wymaga Twojej pracy 25 min. Wymaga gotowania 2 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 6 porcji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowujemy słodki spód. Daktyle zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na minimum 20 minut aż zmiękną i odcedzamy.
  2. W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Herbatniki wrzucamy do rozdrabniacza i miksujemy na piasek, następnie dodajemy, daktyle, krem arachidowy, 4 łyżki tartych orzechów i całość blendujemy do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą ciasteczkową (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na około 15 minut.
  3. Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, Łyżkę Smaku oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny krem, którym pokrywamy przygotowany schłodzony spód. Całość wkładamy do lodów na kolejnych 15 minut.
  4. Kiwi i brzoskwinię kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Tortownicę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy obręcz, wykładamy na paterę i dekorujemy naprzemiennie owocami, bezikami, bratkami oraz miętą.

Trzymajcie mocno kciuki, aby to życzenie się spełniło! Jeszcze raz dziękuję Wam z całego serca, za ten rok i serdecznie zapraszam na bloga po kolejne sałatkowe inspiracje!

2 komentarze do "PRZYJĘCIE URODZINOWE - 5 LAT BLOGA"

  • comment-avatar
    Delektujemy 15 czerwca 2021 (12:21)

    Gratulacje! 5 lat, to już kawał czasu, a ile fantastycznych sałatek od Ciebie wyszło:) Życzę, by nigdy nie brakło Ci pomysłów i kreatywności, bo wykonujesz tutaj świetną pracę:)

    • comment-avatar
      Just a SALAD 16 czerwca 2021 (23:26)

      Ależ mi miło! Serdecznie dziękuję!!!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie będzie widoczny