Przepełniona witaminami, wyśmienita w smaku, a także bardzo ciekawa w prezencji sałatka, która będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki posiłek w upalne, letnie dni. Na talerzu uwięziłam same wartościowe surowce: brzoskwinię, szparagi, cebulę, kozi ser oraz roszponkę i czarnuszkę. Wszystkie te składniki doskonale się uzupełniają zarówno jeśli chodzi o ich smaki jak i teksturę. Co więcej Sałatka jest niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu, a przy tym bardzo oryginalna, zarówno jeśli chodzi o jej smak, jak i wygląd. Niebanalna prezentacja to zasługa rewelacyjnej tarki do warzyw WELLE WAFFEL marki BÖRNER. To dzięki niej, w mgnieniu oka moje szparagi, brzoskwinie oraz kozi ser przybrały niecodzienną, karteczkową formę. Serdecznie zachęcam Was do schwytania tego bardzo fajnego gadżetu i przetestowania go na mojej pełnej zdrowia sałatce!
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki
- 80 g sera koziego twardego w kawałku
- 3 zielone szparagi
- 1 mała czerwona cebula
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżka czarnuszki
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 garstka listków bazylii
- 1 łyżeczka miodu
- 1,5 łyżki octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu miksujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Szparagi, brzoskwinie oraz ser kroimy na tarce Welle Waffel.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie roszponkę, ser, szparagi, brzoskwinie oraz cebulę. Całość polewamy dresingiem, a na koniec posypujemy czarnuszką.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli jeszcze nie macie tarki Welle Waffel, to ser zetrzyjcie na tarce o grubych okach, szparagi pokrójcie na cieknie plasterki, a brzoskwinie w słupki.
Brak komentarzy do "ZDROWIE ZA KRATKAMI"