Kruchy, soczysty stek prosto z grilla, w towarzystwie ślicznych kwiatów bratka, sera feta, wiosennych szparagów i słodkich borówek, a do tego rewelacyjny sos truskawkowy. Zestawienie tych wszystkich składników na jednym talerzu to prawdziwa kulinarna uczta, której nie może zabraknąć tego lata w Waszym ogrodzie, na grillowym spotkaniu w gronie przyjaciół.
Głównym bohaterem tego dania stał się Stek z Rostbefu marki Sokołów, który okazał się doskonałym wyborem. Dzięki temu, że mięso to jest najwyższej jakości, a do tego wybrałam marmurkowaty kawałek (poprzetykany cienkimi żyłkami tłuszczu), stek po zdjęciu z rusztu był niesamowicie soczysty i rozpływający się w ustach. Co więcej, warto podkreślić, że po czerwone mięso warto sięgać nie tylko z uwagi na jego walory smakowe, ale także dlatego że jest bogatym źródłem kwasów Omega 6 i Omega 3, a także witamin i minerałów. Dlatego też serdecznie polecam ten przepis nie tylko wielbicielom steków, ale również osobom, w których diecie mięso wołowe gościło dotychczas bardzo rzadko.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
140,2 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści rukoli (1 łyżka oleju z pestek winogron)
- 1 stek z Rostbefu Uczta Qulinarna Sokołów (ok. 340 g)
- 150 g sera feta
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (sól, cukier)
- bratki do dekoracji
- olej do grillowania, sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 3-4 truskawki
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5 min. 10-15 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy olejem).
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
- Ser kroimy w kostkę.
- Mięso wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed grillowaniem. Chwilę przed wrzuceniem steka na ruszt nacieramy go olejem i posypujemy pieprzem oraz solą. Mięso wrzucamy na gorący ruszt i grillujemy z obydwu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowego steka zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, po czym kroimy go na plasterki.
- Na krawędziach półmiska wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną olejem z pestek winogron, szparagi, borówki i ser feta. Na środku układamy listki rukoli oraz pokrojone na plastry kawałki mięsa. Całość dekorujemy bratkami. Sos podajemy osobno.
DODATKOWE UWAGI:
- Do przygotowywania steków polecam wykorzystać aplikację Stek Timer Sokołów (więcej informacji) – mięso wychodzi idealnie wysmażone!
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 140,2 kcal | 10,3 g | 9,6 g | 3,9 g | 1,0 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 980 g | 1 374,4 kcal | 101,2 g | 94,4 g | 37,9 g | 10,0 g |
Brak komentarzy do "UCZTA W OGRODZIE"