UCZTA W OGRODZIE

Kruchy, soczysty stek prosto z grilla, w towarzystwie ślicznych kwiatów bratka, sera feta, wiosennych szparagów i słodkich borówek, a do tego rewelacyjny sos truskawkowy. Zestawienie tych wszystkich składników na jednym talerzu to prawdziwa kulinarna uczta, której nie może zabraknąć tego lata w Waszym ogrodzie, na grillowym spotkaniu w gronie przyjaciół.

Głównym bohaterem tego dania stał się Stek z Rostbefu marki Sokołów, który okazał się doskonałym wyborem. Dzięki temu, że mięso to jest najwyższej jakości, a do tego wybrałam marmurkowaty kawałek (poprzetykany cienkimi żyłkami tłuszczu), stek po zdjęciu z rusztu był niesamowicie soczysty i rozpływający się w ustach. Co więcej, warto podkreślić, że po czerwone mięso warto sięgać nie tylko z uwagi na jego walory smakowe, ale także dlatego że jest bogatym źródłem kwasów Omega 6 i Omega 3, a także witamin i minerałów. Dlatego też serdecznie polecam ten przepis nie tylko wielbicielom steków, ale również osobom, w których diecie mięso wołowe gościło dotychczas bardzo rzadko.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
140,2 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 3-4 truskawki
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 5 min. Wymaga grillowania 10-15 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji (gęstość sosu regulujemy olejem).
  2. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą i przekrawamy na 3 części.
  3. Ser kroimy w kostkę.
  4. Mięso wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed grillowaniem. Chwilę przed wrzuceniem steka na ruszt nacieramy go olejem i posypujemy pieprzem oraz solą. Mięso wrzucamy na gorący ruszt i grillujemy z obydwu stron do uzyskania złoto-brązowego koloru oraz pożądanego stopnia wysmażenia. Gotowego steka zdejmujemy z grilla i odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło, po czym kroimy go na plasterki.
  5. Na krawędziach półmiska wykładamy naprzemiennie rukolę skropioną olejem z pestek winogron, szparagi, borówki i ser feta. Na środku układamy listki rukoli oraz pokrojone na plastry kawałki mięsa. Całość dekorujemy bratkami. Sos podajemy osobno.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowywania steków polecam wykorzystać aplikację  Stek Timer Sokołów (więcej informacji) – mięso wychodzi idealnie wysmażone!
UCZTA W OGRODZIE. Sałatka ze stekiem z rostbefu, szparagami, borówkami, serem feta i bratkami.
UCZTA W OGRODZIE. Sałatka ze stekiem z rostbefu, szparagami, borówkami, serem feta i bratkami.
UCZTA W OGRODZIE. Sałatka ze stekiem z rostbefu, szparagami, borówkami, serem feta i bratkami.
UCZTA W OGRODZIE. Sałatka ze stekiem z rostbefu, szparagami, borówkami, serem feta i bratkami.
UCZTA W OGRODZIE. Sałatka ze stekiem z rostbefu, szparagami, borówkami, serem feta i bratkami.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g140,2 kcal 10,3 g9,6 g3,9 g1,0 g
Cała sałatka (4 porcje)980 g1 374,4 kcal 101,2 g94,4 g37,9 g10,0 g
ALERGENY: mleko i pochodne

Brak komentarzy do "UCZTA W OGRODZIE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny