Iście wiosenna, pełna kolorów i smaków sałatka, której bohaterem są rewelacyjne kule ze smakowitą rybką. Do ich przygotowania wykorzystałam kawałki tuńczyka w oleju roślinnym PRINCES z dodatkiem sera białego, które ukryłam w pięknie prezentujących się kiełkach jarmużu. Tuńczykowe kule nie tylko nadają sałatce ciekawego wyglądu i oryginalnego charakteru, ale też sprawiają, że danie to jest bardzo pożywne. Tuńczyk to przecież doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin i minerałów. Co więcej jest niskokaloryczny, więc sałatka z jego dodatkiem wciąż jest lekka i świetnie sprawdzi się jako lekki, ale pełnowartościowy obiad.
Obok tuńczykowych kul w sałatce mamy słodką kukurydzę i czerwoną paprykę, dodającą ostrości czerwoną cebulę oraz fenomenalne lekko kwaskowate, chrupiące kwiaty begonii, które podkreśliły wiosenny charakter tego dania, ale też dopełniły jego smaku. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego dania, jestem przekonana, że będziecie zachwyceni!
Trzymajcie kciuki, gdyż przepis ten bierze udział w konkursie dla blogerów “WIOSNA NA WIDELCU”, którego bohaterem jest tuńczyk PRINCES. Jeśli nie prowadzicie bloga, a macie pomysł na jakąś niezwykłą potrawę z tuńczykiem to zachęcam Was do udziału w trwającej jeszcze do 30.06.2018 r. zabawie “RODZINNE GOTOWANIE? TO KULINARNE WYZWANIE!”, gdzie do wygrania jest cała masa, bardzo cennych nagród!
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
142,8 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 110 g twarogu półtłustego
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g)
- 1 garść kiełków jarmużu
- 2 garści rukoli (3 łyżki oleju słonecznikowego z puszki z tuńczykiem)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki kukurydzy
- 1 nieduża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 duża garść kwiatów begonii
20 min.
5 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy tuńczykowe kule. Kiełki siekamy. Tuńczyka odciskamy z oleju (zachowujemy 3 łyżki), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych kiełkach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją na wąskie, krótkie paseczki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Rukolę skrapiamy olejem słonecznikowym i wykładamy na miskę lub talerze, naprzemiennie z papryką, cebulą, kukurydzą i pestkami słonecznika. Na koniec wykładamy tuńczykowe kule, a całość dekorujemy kwiatami begonii.
DODATKOWE UWAGI:
- Jeśli nie macie pod ręką kwiatów begonii, po prostu je pomińcie lub jedną garść rukoli zastąpcie garścią szczawiu.
11 komentarzy do "WIOSNA NA WIDELCU"
Maris 16 lipca 2018 (17:28)
Ale obłędna dekoracja! O.O
Just a SALAD 16 lipca 2018 (19:57)
Dziękuję! Bardzo mi miło!
Karo 23 czerwca 2018 (16:06)
Piękne zdjęcia! Wiadomo jaki wynik konkursu? 🙂
Just a SALAD 23 czerwca 2018 (17:28)
Dziękuję! Wyniki znane, niesamowita sprawa – udało mi się wygrać!
Karo 25 czerwca 2018 (21:08)
Gratuluję! Jak sobie porównam z niektórymi przepisami to zdecydowanie zasłużenie. Super, że te kwiaty dodałaś.
nika 8 lipca 2018 (18:38)
pff żadne zaskoczenie z taką prezentacją i kombinacją smaków :)) Gratulacje!
Just a SALAD 9 lipca 2018 (02:10)
Pięknie dziękuję! Ależ mi miło! 🙂
misia 21 czerwca 2018 (14:04)
Przepięknie wygląda to danie. Można jeść te kwiatuszki? Mam nadzieję, że wygrasz w konkursie princes, zasłużyłaś 🙂
Just a SALAD 21 czerwca 2018 (14:12)
Tak! Jak najbardziej begonie są wyśmienite – nadają daniom kwaskowatego posmaku!
A sałatka faktycznie wygrała w tym konkursie – bardzo dziękuję za miłe słowa!
Maja 12 czerwca 2018 (20:06)
Tuńczyk princes jest przepyszny, a twoje zdjęcia piękne. Ja sama spróbuję wziąć udział w konkursie 😉
Just a SALAD 12 czerwca 2018 (20:09)
Super! Bardzo się cieszę! Trzymam kciuki!!!