SMAKI ORIENTU

Kusząca kolorami i niezwykłym aromatem, rewelacyjnie doprawiona sałatka inspirowana kuchnią indyjską. Kuchnia ta jest niezwykła i zarazem fascynująca, gdyż mieszają się w niej rozliczne smaki, co wynika w dużej mierze z ogromnych różnić kulturowo-religijnych pomiędzy poszczególnymi regionami. Elementem łączącym, a zarazem sekretem niezwykłego smaku dań wywodzących się z różnych zakątków Indii, jest wielość oraz umiejętność łączenia rozmaitych przypraw. Tak też w mojej ocenie powstają produkty firmy PATAK’S. Do mojej sałatki wykorzystałam fenomenalne w smaku Mango Chutney oraz niesamowicie aromatyczną Pastę Mild Curry, dzięki czemu w bardzo szybki sposób uzyskałam wyśmienitą kompozycję.

Podstawą mojej sałatki jest jaśminowy ryż połączony z chutney oraz podsmażone kawałki indyka z pastą curry, a do tego słodko-kwaśne śliwki i kolorowe warzywa: groszek zielony, czerwona cebula, żółte pomidorki i roszponka. Całość smakuje po prostu obłędnie! Jeśli macie chęć poczuć fenomenalny, prawdziwy smak orientu, serdecznie polecam Wam przygotować ów danie, ale też sięgnąć po inne produkty Patak’s – będziecie zachwyceni.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
80,4 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 15-17 min. Wymaga smażenia 6-7 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Polędwice dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), skrapiamy sokiem z limonki, a następnie łączymy z pastą curry i odstawiamy na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy przez około 6-7 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
  2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
  4. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
  5. Cebulę kroimy w piórka.
  6. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  7. Ryż łączymy z Mango Chutney, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie ze skropioną olejem roszponką, kawałkami kurczaka, groszkiem, cebulą, pomidorkami i śliwkami. Całość dekorujemy listkami kolendry i ewentualnie doprawiamy solą do smaku.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
  • Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
INDIE OD KUCHNI. Inspirowana kuchnią indyjską sałatka z ryżem, kurczakiem, groszkiem, śliwkami, pomidorkami, czerwoną cebulą, roszponką i kolendrą z mango chutney oraz pasta curry.
INDIE OD KUCHNI. Inspirowana kuchnią indyjską sałatka z ryżem, kurczakiem, groszkiem, śliwkami, pomidorkami, czerwoną cebulą, roszponką i kolendrą z mango chutney oraz pasta curry.
INDIE OD KUCHNI. Inspirowana kuchnią indyjską sałatka z ryżem, kurczakiem, groszkiem, śliwkami, pomidorkami, czerwoną cebulą, roszponką i kolendrą z mango chutney oraz pasta curry.
INDIE OD KUCHNI. Inspirowana kuchnią indyjską sałatka z ryżem, kurczakiem, groszkiem, śliwkami, pomidorkami, czerwoną cebulą, roszponką i kolendrą z mango chutney oraz pasta curry.
INDIE OD KUCHNI. Inspirowana kuchnią indyjską sałatka z ryżem, kurczakiem, groszkiem, śliwkami, pomidorkami, czerwoną cebulą, roszponką i kolendrą z mango chutney oraz pasta curry.
INDIE OD KUCHNI. Inspirowana kuchnią indyjską sałatka z ryżem, kurczakiem, groszkiem, śliwkami, pomidorkami, czerwoną cebulą, roszponką i kolendrą z mango chutney oraz pasta curry.

#smakorientuzPATAKS

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g80,4 kcal5,7 g4,5 g5,4 g1,3 g
Cała sałatka (2 porcje)850 g683,5 kcal48,9 g37,9 g45,7 g11,2 g
ALERGENY*: gorczyca
*Patak's mango chutney – możliwa obecność orzechów i orzechów ziemnych
*Patak's mild curry - możliwa obecność orzechów i orzechów ziemnych


Summary
recipe image
Recipe Name
Smaki Indii
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "SMAKI ORIENTU"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny