Kusząca kolorami i niezwykłym aromatem, rewelacyjnie doprawiona sałatka inspirowana kuchnią indyjską. Kuchnia ta jest niezwykła i zarazem fascynująca, gdyż mieszają się w niej rozliczne smaki, co wynika w dużej mierze z ogromnych różnić kulturowo-religijnych pomiędzy poszczególnymi regionami. Elementem łączącym, a zarazem sekretem niezwykłego smaku dań wywodzących się z różnych zakątków Indii, jest wielość oraz umiejętność łączenia rozmaitych przypraw. Tak też w mojej ocenie powstają produkty firmy PATAK’S. Do mojej sałatki wykorzystałam fenomenalne w smaku Mango Chutney oraz niesamowicie aromatyczną Pastę Mild Curry, dzięki czemu w bardzo szybki sposób uzyskałam wyśmienitą kompozycję.
Podstawą mojej sałatki jest jaśminowy ryż połączony z chutney oraz podsmażone kawałki indyka z pastą curry, a do tego słodko-kwaśne śliwki i kolorowe warzywa: groszek zielony, czerwona cebula, żółte pomidorki i roszponka. Całość smakuje po prostu obłędnie! Jeśli macie chęć poczuć fenomenalny, prawdziwy smak orientu, serdecznie polecam Wam przygotować ów danie, ale też sięgnąć po inne produkty Patak’s – będziecie zachwyceni.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
80,4 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści roszponki (1 łyżka oleju sezamowego)
- 100 g ryżu jaśminowego (sól)
- 2 łyżeczki Patak’s Mango Chutney
- 2 łyżeczki pasty Patak’s Mild Curry
- 300 g polędwicy z indyka (olej kokosowy)
- 1 czerwona cebula
- 2 śliwki
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego
- listki kolendry
- sól himalaska
25 min. 15-17 min. 6-7 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Polędwice dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), skrapiamy sokiem z limonki, a następnie łączymy z pastą curry i odstawiamy na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy przez około 6-7 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Groszek wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, gotujemy do miękkości (zajmuje to mniej więcej od 3 do 5 min), a następnie odcedzamy.
- Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Ryż łączymy z Mango Chutney, a następnie wykładamy na półmisek naprzemiennie ze skropioną olejem roszponką, kawałkami kurczaka, groszkiem, cebulą, pomidorkami i śliwkami. Całość dekorujemy listkami kolendry i ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki wykorzystałam złocisty ser z niebieską pleśnią, ale sałatka będzie tak samo smaczna jeśli wykorzystacie ser z miąższem białego koloru.
- Do karmelizowania orzechów możecie również użyć 1 łyżeczki miodu bądź 1 łyżeczki brązowego cukru.
#smakorientuzPATAKS
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 80,4 kcal | 5,7 g | 4,5 g | 5,4 g | 1,3 g |
Cała sałatka (2 porcje) | 850 g | 683,5 kcal | 48,9 g | 37,9 g | 45,7 g | 11,2 g |
*Patak's mango chutney – możliwa obecność orzechów i orzechów ziemnych
*Patak's mild curry - możliwa obecność orzechów i orzechów ziemnych
Brak komentarzy do "SMAKI ORIENTU"