Patrząc na na mój pełen kolorów i smaków stół mogłoby się wydawać, że panuje tu duży chaos, ale ta inspirowana kuchnią meksykańską sałatka, to niesamowicie spójna kompozycja, którą zdecydowanie warto przygotować. Głównym bohaterem są tutaj smakowite Kabanosy Grillowe o smaku Jalapeno z Sokołowa, które w doskonały, nieinwazyjny sposób nadają sałatce ostrości. Produkt ten świetnie smakuje nie tylko z grilla, ale również usmażony i upieczony, dlatego świetnie nadaje się na co dzień, kiedy nie mamy możliwości zorganizowania spotkania w plenerze.
Jak na meksykańską ucztę przystało w sałatce wylądowała również kukurydza, czerwona fasola, papryka, pomidorki, nachosy oraz sos z dodatkiem awokado. W taki o to bardzo prosty i szybki sposób uzyskałam naprawdę rewelacyjne w smaku, bardzo pożywne danie, które serdecznie polecam przygotować na imprezę w większym gronie przyjaciół, ale także w ramach weekendowego pikniku przy grillu.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
156,5 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 duże garści roszponki
- 1/2 opakowania Kabanosów Grillowych o smaku Jalapenos SOKOŁÓW
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 papryka zielona
- Nachosy do dekoracji
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- 30 g awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 5-6 min. 4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu bledniemy aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy olejem w zależności od własnych preferencji
- Kabanosy kroimy ukośnie na kawałki około 1,5 cm długości, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, przez około 5-6 minut, aż zaczną się rumienić.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
- Na talerze wykładamy naprzemiennie roszponkę, kabanosy, kukurydzę, fasolę, pomidorki oraz paprykę. Całość polewamy dressingiem, a na koniec dekorujemy nachosami.
DODATKOWE UWAGI:
- Kabanosy do tej sałatki możecie również podpiec na grillu.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 156,5 kcal | 5,5 g | 12,8 g | 6,4 g | 1,9 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 1 063 g | 1 663,7 kcal | 58,5 g | 136,4 g | 68,1 g | 20,2 g |
*Kabanosy Grillowe o Smaku Jalapeno SOKOŁÓW – możliwa obecność glutenu, mleka, selera, gorczycy
Brak komentarzy do "ALE MEKSYK!"