Właśnie mijają dwa lata od momentu kiedy opublikowałam swoje pierwsze sałatkowe pomysły. Czas ten to bez wątpienia najwspanialszy okres w moim życiu. Dzielenie się moją pasją poprzez prowadzenie bloga daje mi bowiem niesamowicie dużo radości i satysfakcji. Dlatego też w pierwszej kolejności chciałam Wam Drodzy Czytelnicy bardzo podziękować za to, że jesteście – że zaglądacie na bloga i korzystacie z moich przepisów. Dzisiejszy post jest 274 kulinarnym wpisem, ale wierzcie mi że sałatkowych pomysłów mam niekończenie wiele, więc spodziewajcie się w tym roku kolejnych inspiracji, których, muszę się Wam przyznać, nie będę przygotowywać samodzielnie. Mój mały pomocnik przyszedł na świat pod koniec kwietnia, a że jesteśmy nierozłączni, to siłą rzeczy stał się współautorem ów bloga. Z pewnością wniesie do niego nowe pomysły na sałatki dla najmłodszych, które będziecie mogli przygotowywać wspólnie z dzieciakami.
Wracając jednak do urodzin, to w tym roku również zapraszam Was na przyjęcie! Jest mi ogromnie miło, że jego współorganizatorem jest aż 13 firm, z którymi nawiązałam współpracę w ramach mojej działalności. W związku z tym na moją uroczystość przygotowałam 5 receptur, do przygotowania których wykorzystałam produkty cenionych przeze marek. Drodzy Partnerzy, tym samym bardzo dziękuję Wam, że zaszczyciliście mnie swoją obecnością oraz za przekazanie prezentów, które Wy Czytelnicy możecie wygrać w moim wielkim urodzinowym konkursie “Drugie urodzinowe FOTO Wyzwanie z Just a SALAD!”, do udziału w którym serdecznie Was zachęcam. Szczegóły zabawy znajdziecie pod tym linkiem (KILK KLIK).
Natomiast, poniżej znajdziecie 4 sałatkowe propozycje, w tym oczywiście tort urodzinowy, a ponadto recepturę na rewelacyjną lemoniadę. Zatem serdecznie zapraszam na moje przyjęcie i do udziału w wielkiej urodzinowej zabawie!
Fit sałatka z tofu Look Food i kaparami OLE! przeanalizowana przez Panią Ewę z Mój Dietetyk Warszawa
Oryginalna, pełna kolorów, bardzo pożywna choć wegańska, a przy tym niskokaloryczna sałatka, łącząca dość zaskakujące, wcale nieoczywiste smaki. A warto było zaryzykować, bo zestawienie słonych kaparów OLE!, tofu z chili Look Food, słodkiego ananasa, orzeźwiających pomidorków koktajlowych i zielonych szparagów okazało się doskonałym pomysłem. Sałatka jest nie tylko znakomitych poczęstunkiem dla wegan, dbających o swoją sylwetkę, ale mogę ją też śmiało polecić wszystkim tym, którzy uwielbiają odkrywać nowe smaki. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na grillowym spotkaniu lub podczas wieczornej imprezy w gorące, wiosenne dni. A o tym, że sałatka jest niskokaloryczna i pełna substancji odżywczych możecie dowiedzieć się z tabeli poniżej, którą opracowała przesympatyczna Pani Ewa Marchlewska z poradni Mój Dietetyk WARSZAWA.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
112,4 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- 2 garści rukoli
- 100 g ekologicznego tofu z chilli Look Food (1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju rzepakowego, kilka kropli syropu klonowego)
- 6 zielonych szparagów
- 2 plastry świeżego ananasa
- 180 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kaparów OLE! w oleju
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z kaparów OLE!
- 1 łyżka listków oregano
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- świeżo mielony pieprz kolorowy
20 min.
5 min.
6-8 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Tofu kroimy na niezbyt grube plastry. Olej, sos sojowy i syrop klonowy dokładnie mieszamy, a następnie smarujemy ów marynatą plasterki tofu i odkładamy na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy tofu na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z obydwu stron, aż do pojawienia się złocistych paseczków.
- Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 min, a następnie przelewamy zimną wodą, osuszamy i przekrawamy na 3 części.
- Plastry ananasa po obraniu i wykrojeniu twardego środka kroimy w słupki.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolą, pomidorki, ananasa, kapary oraz szparagi. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 112,4 kcal | 2,7 g | 9 g | 6,5 g | 1,7 g |
Cała sałatka (4 porcje) | 788 g | 885,6 kcal | 21,6 g | 70,7 g | 51,5 g | 13,8 g |
Sałatka z grzankami z PUTKI, kabanosami z SOKOŁOWA oraz cynamonem GALEO
Iście letnia, słodko-wytrawna kompozycja, która zaskakuje nie tylko ciekawym zestawienie słodkich borówek, słodko-kwaśnych malin i chrupiących grzanek PUTKA ze smakowitymi kabanosami z Sokołowa, ale także połączeniem wszystkich składników sosem z dodatkiem cynamonu GALEO. Całość ozdobiona bratkami, cieszy nie tylko oko, ale też zachwyca swoim oryginalnym smakiem. Sałatka jest więc efektowna, a przy tym bardzo szybka i prosta w przygotowaniu, zatem doskonale sprawdzi się na spotkaniu w gronie przyjaciół, w ramach którego będziecie wspólnie celebrować ważne chwile.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1 opakowanie Kabanosów Francuskich Gold Sokołów
- 3/4 szklanki grzanek pszennych PUTKA
- 2/3 szklanki malin
- 2/3 szklanki borówek amerykańskich
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu GALEO
- sól, świeżo mielony pieprz
15 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Kabanosy Francuskie kroimy na ukośne kawałki około 1,5 cm długości.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, kabanosy, maliny oraz borówki i polewamy dressingiem. Na koniec dodajemy grzanki, gęsty sos balsamiczny, a całość dekorujemy bratkami.
Sałatka z serem kozim SERENADA, koncentratem curry HOTZ i słonecznikiem łuskanym POLSKIE MŁYNY
Fenomenalna przekąska, którą przygotowałam z myślą o wielbicielach ryb. Podstawą tej bardzo eleganckiej sałatki warstwowej jest łosoś pieczony w niezwykle aromatycznym curry HOTZ, do tego słodkie nektarynki, przepyszny, słony ser kozi MEESYR oraz chrupiące pestki słonecznika POLSKIE MŁYNY. Całość podana na listkach roszponki i udekorowana kwiatuszkiem begonii, nie tylko kusi swoim wyglądem, ale też zachwyca oryginalnym smakiem. Przekąska jest jednocześnie bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i z pewnością podana na przyjęciu urodzinowym, zniknie ze stołów w mgnieniu oka.
SKŁADNIKI:
- 2-3 garści rukoli
- 1 łyżeczka koncentratu curry HOTZ
- 100 g sera koziego Meesyr SERENADA
- 3 łyżki słonecznika łuskanego POLSKIE MŁYNY
- 250 g łososia (kilka kropli oleju, kilka kropli soku z cytryny)
- 2 nieduże nektarynki (sok z cytryny)
- 1 mała czerwona cebula
- kilka listków roszponki
- 4 kwiatuszki begonii do dekoracji
20 min.
5 min.
20 min.
4 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny, łączmy z koncentratem curry i odstawiamy na około 30 min. Po upływie tego czasu układamy rybkę na brytfance skropionej olejem, wkładamy ją do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 20 minut, aż łosoś ładnie się zarumieni. Po wystygnięciu dzielimy go widelcem na małe kawałki.
- Nektarynki kroimy w kosteczkę i skrapiamy skokiem z cytryny.
- Cebulę kroimy na drobną kosteczkę.
- Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
- Ser kozi rozdrabniamy widelcem.
- Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: łososia, nektarynki, kozi ser i pestki słonecznika. Wierzch dekorujemy kwiatami begonii. Tak przygotowane bryły ustawiamy na półmisku wyłożonym listkami roszponki.
Lemoniada z sokiem pomarańczowym CYMES
Idealna na upalne dni, orzeźwiająca i przede wszystkim wyśmienita w smaku lemoniada, która będzie doskonałym dodatkiem zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Przygotowałam ją na bazie wody gazowanej, a kluczową rolę pełnią tu kostki zamrożonego soku pomarańczowego CYMES oraz kwiaty bzu, które nie tylko nadały mojej lemoniadzie niecodziennego charakteru, ale też wyjątkowego smaku. Rewelacyjnie sprawdzi się zarówno na eleganckim przyjęciu w ogrodzie, biesiadzie przy grillu, jak i na klasycznej domówce.
SKŁADNIKI:
- 7 baldaszków czarnego bzu
- 250 ml Soku Pomarańczowego Cymes 100%
- 250 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 l wody gazowanej
- 1 limonka
- 1 garść listków mięty
PRZYGOTOWANIE:
- 6 baldaszków czarnego bzu delikatnie potrząsamy, zalewamy przegotowaną, letnią wodą z dodatkiem cukru, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 24 godziny. Po upływie tego czasu miksturę odcedzamy.
- Sok pomarańczowy wlewamy do pojemnika na kostki lodu i wkładamy do zamrażalnika.
- Limonkę kroimy na plasterki.
- Odcedzoną miksturę z czarnego bzu wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę gazowaną, wrzucamy limonki, listki mięty i jeden baldaszek bzu do dekoracji. Tuż przed podaniem do dzbanka i szklanek dodajemy kostki z mrożonego soku pomarańczowego.
Tort Urodzinowy z daktylami BAKALLAND, olejem kokosowym BIOOIL i bezami MAMUT
Na przyjęciu urodzinowym nie może zabraknąć tortu! Mój urodzinowy deser przygotowałam w formie owocowej sałatki. Podałam ją na rewelacyjnym spodzie, który tworzą jedynie 3 składniki: słodkie daktyle Bakalland, orzechy włoskie i znakomity olej kokosowy BIOOIL. Owoce wylądowały na bardzo prostym w przygotowaniu, ale idealnie pasującym do tego deseru kremie śmietankowym z mascarpone. Całość uwieńczona została słodkimi bezikami Mamut, listkami mięty oraz lekko kwaśnymi begoniami. Przygotowanie tortu zajmuje maksymalnie 20 minut, nie wymaga on pieczenia, ani też gotowania czy smażenia, a uzyskujemy obłędnie smaczny, elegancki i przy tym niezbyt ciężki deser, który jest w mojej ocenie doskonałą alternatywą dla wymyślnych i pracochłonnych tortów. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania go w dniu Waszych urodzin lub jako rękodzielniczy prezent na jubileusz Waszych przyjaciół.
SKŁADNIKI NA SŁODKI SPÓD:
- 100 g daktyli Bakalland
- 180 g orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju kokosowego Laboratorium BIOOIL
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 150 g śmietanki kremówki (36%)
- 150 g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki malin
- 1 nektarynka
- 1/3 szklanki borówek
- 1 garść kwiatów begonii
- 5 truskawek
- 10 bez MAMUT
- listki mięty do dekoracji
20 min.
6 porcji
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowujemy słodki spód. Daktyle, orzechy i olej kokosowy (w temperaturze pokojowej) wrzucamy do rozdrabniacza, całość miksujemy, aż do połączenia składników. Tortownicę (o średnicy ok. 20 cm) smarujemy masłem, a jej dno wypełniamy przygotowaną masą (masę dokładnie wklepujemy i wyrównujemy). Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
- Od truskawek odcinamy nożem szypułki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
- Nektarynkę pozbawiamy pestki i kroimy, wedle uznania, na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy krem. Kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz mascarpone i mieszamy jeszcze chwilę, aż otrzymamy sztywny krem.
- Schłodzony spód przekładamy na paterę, smarujemy kremem, a następnie ukłądamy naprzemiennie owoce. Całość dekorujemy bezami, kwiatami begonii oraz listkami mięty.
Powiem Wam, że moje zeszłoroczne życzenie spełniło się, więc z dużą starannością i wielką nadzieją zdmuchnęłam tegoroczną świeczkę! Na koniec mojego urodzinowego przyjęcia chciałam Wam Czytelnikom oraz wszystkim Firmom współpracującym jeszcze raz najmocniej podziękować za kolejny, fantastyczny rok i serdecznie zaprosić Was do odwiedzania bloga, a także korzystania zarówno z dostępnych już przepisów, jak i inspirowania się tymi nowymi, które dopiero powstaną! Będzie mi ogromnie miło, jeśli za rok znowu się spotkamy, w jeszcze szerszym gronie!
Brak komentarzy do "PRZYJĘCIE URODZINOWE - 2 LATA BLOGA"