Dobra patelnia, to w mojej ocenie jeden z najważniejszych atrybutów kucharza. Sałatka, którą prezentuję wymaga aż 3 krotnego jej użycia i powiem Wam, że dzięki prezentowi od firmy Börner Polska, jej przygotowanie to była prawdziwa przyjemność. Tytanowa patelnia, o której możecie poczytać tutaj: KLIK KLIK, to sprzęt z najwyższej półki i po przeszło dwóch miesiącach codziennego użytkowania, podpisuję się pod każdą jej cechą i serdecznie Wam ją polecam.
A do czego wykorzystałam ów patelnię? Otóż sałatkę tworzą prażone płatki migdałowe, karmelizowane jabłka oraz podsmażony w rozmarynowej przyprawie kurczak. Do tego dodałam gotowanego buraka, roszponkę oraz cykorię, czosnkowy dressing, a także gęsty sos balsamiczny i tak powstała fenomenalna kompozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Idealna na leki, acz pożywny obiad tudzież kolację.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki
- 6 liści cykorii
- 1 ugotowany burak
- 1 jabłko (sok z cytryny, 1 łyżeczka masła klarowanego, kilkanaście kropli syropu z agawy)
- 150 g filetu z kurczaka (olej do smażenia, przyprawa do mieść z rozmarynem)
- 1 /3 szklanki płatków migdałowych
- gęsty sos balsamiczny
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 10-12 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
- Pestki migdałowe prażymy na suchej patelni.
- Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy plastry gruszki, po chwili dodajemy syrop klonowy i smażymy przez około 2-3 min (w zależności od grubości), na dość dużym ogniu, jednokrotnie przewracając owoce przy pomocy szczypców.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
- Dobrze osuszonego Buraka kroimy w kostkę.
- Cykorię kroimy nożem na mniejsze kawałeczki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, kostki buraka, kawałki mięsa ora gruszki. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi i skrapiamy gęstym sosem balsamicznym.
Brak komentarzy do "TYTANOWY RELAKS"