TYTANOWY RELAKS

Dobra patelnia, to w mojej ocenie jeden z najważniejszych atrybutów kucharza. Sałatka, którą prezentuję wymaga aż 3 krotnego jej użycia i powiem Wam, że dzięki prezentowi od firmy Börner Polska, jej przygotowanie to była prawdziwa przyjemność. Tytanowa patelnia, o której możecie poczytać tutaj: KLIK KLIK, to sprzęt z najwyższej półki i po przeszło dwóch miesiącach codziennego użytkowania, podpisuję się pod każdą jej cechą i serdecznie Wam ją polecam.

A do czego wykorzystałam ów patelnię? Otóż sałatkę tworzą prażone płatki migdałowe, karmelizowane jabłka oraz podsmażony w rozmarynowej przyprawie kurczak. Do tego dodałam gotowanego buraka, roszponkę oraz cykorię, czosnkowy dressing, a także gęsty sos balsamiczny i tak powstała fenomenalna kompozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Idealna na leki, acz pożywny obiad tudzież kolację.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki
  • 6 liści cykorii
  • 1 ugotowany burak
  • 1 jabłko (sok  z cytryny, 1 łyżeczka masła klarowanego, kilkanaście kropli syropu z agawy)
  • 150 g filetu z kurczaka (olej do smażenia, przyprawa do mieść z rozmarynem)
  • 1 /3 szklanki płatków migdałowych
  • gęsty sos balsamiczny

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 10-12 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Pestki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  3. Gruszkę przekrawamy na pół, a następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przez całą jej długość. Wydrążone połówki kroimy w półksiężyce a następnie skrapiamy skokiem z cytryny. Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy plastry gruszki, po chwili dodajemy syrop klonowy i smażymy przez około 2-3 min (w zależności od grubości), na dość dużym ogniu, jednokrotnie przewracając owoce przy pomocy szczypców.
  4. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
  5. Dobrze osuszonego Buraka kroimy w kostkę.
  6. Cykorię kroimy nożem na mniejsze kawałeczki.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie listki sałat, kostki buraka, kawałki mięsa ora gruszki. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi i skrapiamy gęstym sosem balsamicznym.

Brak komentarzy do "TYTANOWY RELAKS"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny