CHABROWY WIECZÓR

Ekscytująca w smaku, intrygująca w wyglądzie, a jednocześnie elegancka i bardzo pożywna – to propozycja na wykwintną obiadokolację, podczas której chcecie zaskoczyć swoich bliskich fantazyjną kompozycją o niespotykanej kolorystyce. Pięknie niebieskie, dopełniające dzieła, suszone chabry cudownie odnalazły się pośród żółtych pomidorków, czarnych oliwek i zielonych listków roszponki. Nadały też daniu wykwintnego charakteru, podobnie jak pinia, szynka dojrzewająca i kozi ser. Do tego makaron z pesto z bazylią oraz suszonymi pomidorami i na naszym talerzu objawia się pełnowartościowe danie, które doskonale sprawdzi się na elegancką kolację, w ramach której chcielibyście podać jedno, pożywne danie.

Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść roszponki (1 łyżka oleju z suszonych pomidorów)
  • 1/2 szklanki suchego makaronu np. świderki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 60 g twardego sera koziego
  • 6 plasterków szynki dojrzewającej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1-2 łyżki suszonych chabrów

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść listków bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 25 min. Wymaga gotowania 11 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
  2. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z pesto.
  4. Plastry szynki dzielimy na mniejsze kawałki, a ser kroimy w kostkę.
  5. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie makaron z pesto, roszponkę skropioną olejem, pomidory, oliwki, kostki sera, oraz kawałki szynki. Całoś posypujemy orzeszakmi oraz suszonymi chabrami.

Brak komentarzy do "CHABROWY WIECZÓR"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny