Ekscytująca w smaku, intrygująca w wyglądzie, a jednocześnie elegancka i bardzo pożywna – to propozycja na wykwintną obiadokolację, podczas której chcecie zaskoczyć swoich bliskich fantazyjną kompozycją o niespotykanej kolorystyce. Pięknie niebieskie, dopełniające dzieła, suszone chabry cudownie odnalazły się pośród żółtych pomidorków, czarnych oliwek i zielonych listków roszponki. Nadały też daniu wykwintnego charakteru, podobnie jak pinia, szynka dojrzewająca i kozi ser. Do tego makaron z pesto z bazylią oraz suszonymi pomidorami i na naszym talerzu objawia się pełnowartościowe danie, które doskonale sprawdzi się na elegancką kolację, w ramach której chcielibyście podać jedno, pożywne danie.
SKŁADNIKI:
- 1 garść roszponki (1 łyżka oleju z suszonych pomidorów)
- 1/2 szklanki suchego makaronu np. świderki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 10 pomidorów koktajlowych
- 60 g twardego sera koziego
- 6 plasterków szynki dojrzewającej
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1-2 łyżki suszonych chabrów
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść listków bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
25 min. 11 min. 5 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Orzeszki prażymy na suchej patelni.
- Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki na pesto, a następnie całość mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto powinno być gęste, ale jednocześnie wilgotne.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy z pesto.
- Plastry szynki dzielimy na mniejsze kawałki, a ser kroimy w kostkę.
- Pomidorki przekrawamy na połówki.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie makaron z pesto, roszponkę skropioną olejem, pomidory, oliwki, kostki sera, oraz kawałki szynki. Całoś posypujemy orzeszakmi oraz suszonymi chabrami.
Brak komentarzy do "CHABROWY WIECZÓR"