Sałatka przepyszna na gorąco, wyśmienita również na zimno, będąca daniem które doskonale sprawdzi się na karnawałowe spotkania w gronie znajomych. Jej ogromną zaletą jest to, że możecie podać ją na ciepło witając zmarzniętych gości, a jeśli nie wszyscy dotrą na czas to będzie znakomita przekąską na zimno. Do jej przygotowania wykorzystałam kuskus, który za sprawą soku z buraka nie tylko nabrał pięknego koloru, ale też bardzo ciekawego smaku. Zestawiałam go z aromatycznym kurczakiem, podsmażonym z dodatkiem fenomenalnej przyprawy do mięs z rozmarynem, a także słodkim mango, słoną, charakterną kozią fetą oraz chrupiącymi pistacjami. Całość uzyskana w błyskawicznym tempie, przerosła moje oczekiwania.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- ok 3/4 szklanki soku z buraka
- 80 g koziego sera feta
- 1 małe mango
- 120 g filetu z kurczaka ekologicznego (olej do smażenia, sól, 2-3 łyżeczki przyprawy do Mięs z Rozmarynem KNORR)
- 1 łyżka solonych pistacji bez łupinek
- 1 łyżka oleju np. z ulubionych orzechów
- gałązki rozmarynu do dekoracji
20 min.
2 min.
7 min.
4 małe porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Sok z buraka doprowadzamy do wrzenia. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy sokiem (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 min do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem i łączymy z 1 łyżka oleju.
- Pistacje drobno siekamy, mango kroimy w niedużą kostkę lub słupki.
- Ser osuszamy i kroimy w kostkę.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie paseczki i solimy. Kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawę i smażymy przez kolejne 3 minuty, często mieszając aż kurczak ładnie się zarumieni. Dodajemy jeszcze ciepły kuskus i delikatnie mieszamy. Całość delikatnie mieszamy i utrzymujemy na ogniu jeszcze 1-2 minuty.
- Do miseczek wykładamy naprzemiennie kuskus (ciepły, prosto z patelni) kostki sera oraz mango. Całość posypujemy pistacjami i dekorujemy rozmarynem. Danie mozemy zaserwować również na zimno.
DODATKOWE UWAGI:
- Wszystkie składniki możemy podgrzać na patelni i wymieszać, ale niestety danie, choć bardzo smaczne straci bardzo na wyglądzie, gdyż całość zafarbuje od buraczanego kuskus.
Brak komentarzy do "KARNAWAŁ NA GORĄCO"